Snabb smakrik pizzasås som ska kokas

Detta är ännu en väldigt snabb och lättlagad pizzasås för den som vill ha en lite mer kryddig och smakrik sås på sin pizza. Dock är den fortfarande väldigt enkel att göra, så länge som du har alla kryddor hemma!

Du har olika kryddor som ger smak, olivolja som rundar av smaken, ketchup för lite sötma och syrlighet och så vidare. Detta tillsammans med finkrossade tomater av bra kvalitet!

För att få till smaken ordentligt låter vi såsen puttra en stund, så att kryddorna verkligen kokar in och ger såsen karaktär. Detta blir en smakrik tomatsås men den tar ändå inte över pizzan. Den funkar mer som ett komplement, som höjer det andra.

Bäst och enklast pizzasås / tomatsås recept för pizza

Vad gör just den här såsen så bra?

Det bästa med den här såsen, förutom att den är god, är att den är väldigt enkel att laga. Det tar några minuter efter eftersom den ska koka, men det är ändå en kort tid. Man kan såklart koka den länge – det är aldrig fel om man vill få in mycket smak – men man klarar sig ganska bra med 10 minuter. Om du vill koka längre än så är du väldigt välkommen. Det blir inte direkt sämre av det.

Även om det är ett antal olika kryddor som ska i så är det ganska vanliga kryddor som de flesta har hemma i skafferiet! Det är inga konstigheter. Basilikan kan vara både färsk, fryst eller torkad. Om den bara får koka in lite så blir det bra vilket som.

Att blanda ihop ingredienserna tar nästan ingen tid. Det tar nån minut att få i alla kryddor och sen i med lite ketchup och olja, så är det klart. Det tar på sin höjd några minuter att blanda ihop såsen och sen ska den som sagt puttra på i runt 10 minuter, för att smakerna ska sugas in ordentligt.

Resulatet blir en kokt pizzasås som har mycket smak men som ändå är ganska mild och balanserad och som pizzan förhöjda smaker.

Använder du ett helt paket med krossade tomater så kommer du att få ganska mycket sås. Det behövs inte så mycket per pizza, så var beredd på att få ganska mycket över. Ta vara på den överblivna såsen i kylskåpet eller frysen. Det funkar fint att frysa in denna sås, ta fram vid senare tillfälle och njuta!

Snabb smakrik pizzasås som ska kokas

Detta är ett riktigt enkelt recept på en pizzasås, som har några fler ingredienser än de mest klassiska såserna, men mestadels kryddor. Den ska puttra en liten stund, för att koka in kryddorna ordentligt.
Smakrik, snabb och god pizzasås
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Kök Italienskt
Portioner 12 portioner

Ingredienser

  • 1 burk Finkrossade tomater - Jag gillar att använda Mutti här, men det är inget måste. Finkrossade tomater är bättre än vanliga krossade, för att slutresultatet då blir mindre klumpigt.
  • 2 msk Ketchup
  • 1 msk Olivolja
  • 0,5 tsk Vitlökspulver - Det går att ha i färsk vitlök som man pressar, men den ger en starkare vitlökssmak och här vill vi ha vitlök mer som en försiktig smakhöjare. Den får inte ta över. Om du har i färsk vitlök, håll dig till max en halv klyfta och blanda i den väl.
  • 1 tsk Salt
  • 2 tsk Basilika - Torkad funkar bra men det går givetvis också med fryst eller med hackad färsk!
  • 2 tsk Oregano
  • 0,5 tsk Svartpeppar

Instruktioner
 

  • Häll upp krossade tomater i en kastrull, som du sätter på svag till medelhög värme.
  • Häll i olivolja och ketchup och rör tills de har blandats ihop väl med krossade tomaterna.
  • Se till att det börjar puttra så sakta. Om det kokar för mycket, sänk spisen så att det bara småputtrar. Glöm inte att röra om.
  • Lägg i kryddorna – Salt, svartpeppar, vitlökspulver, oregano och basilika.
  • Låt pizzasåsen puttra på i ytterligare 5-10 minuter på lite lägre värme. Rör om ibland så den inte bränner.
  • Ta av från plattan. Den kan antinen användas mer eller mindre direkt eller så kan du låta den svalna lite. Såsom många andra såser blir denna ännu mer smakrik om man låter den stå ett tag (t ex över natten).

Utrustning

  • 1 Kastrull

Övrigt

En klart enkel sås men som ändå har lite fler komponenter än den allra mest klassiska napolitanska såsen. Här får du en smakrik sås med kryddor som vitlök, oregano och basilika, samt lite extra sötma och djup från ketchupen.
Den här såsen klarar sig många dagar i kylen efter att den är klar. När du använder ett paket med krossade tomater får du ganska mycket sås. Den räcker till många pizzor – troligen fler än du har tänkt tillaga till bara en måltid, så spara den gärna.
Det går också att frysa in såsen och ta fram den när den behövs.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Rulla till toppen