Go Back

Snabb smakrik pizzasås som ska kokas

Detta är ett riktigt enkelt recept på en pizzasås, som har några fler ingredienser än de mest klassiska såserna, men mestadels kryddor. Den ska puttra en liten stund, för att koka in kryddorna ordentligt.
Smakrik, snabb och god pizzasås
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Kök Italienskt
Portioner 12 portioner

Ingredienser

  • 1 burk Finkrossade tomater - Jag gillar att använda Mutti här, men det är inget måste. Finkrossade tomater är bättre än vanliga krossade, för att slutresultatet då blir mindre klumpigt.
  • 2 msk Ketchup
  • 1 msk Olivolja
  • 0,5 tsk Vitlökspulver - Det går att ha i färsk vitlök som man pressar, men den ger en starkare vitlökssmak och här vill vi ha vitlök mer som en försiktig smakhöjare. Den får inte ta över. Om du har i färsk vitlök, håll dig till max en halv klyfta och blanda i den väl.
  • 1 tsk Salt
  • 2 tsk Basilika - Torkad funkar bra men det går givetvis också med fryst eller med hackad färsk!
  • 2 tsk Oregano
  • 0,5 tsk Svartpeppar

Instruktioner
 

  • Häll upp krossade tomater i en kastrull, som du sätter på svag till medelhög värme.
  • Häll i olivolja och ketchup och rör tills de har blandats ihop väl med krossade tomaterna.
  • Se till att det börjar puttra så sakta. Om det kokar för mycket, sänk spisen så att det bara småputtrar. Glöm inte att röra om.
  • Lägg i kryddorna - Salt, svartpeppar, vitlökspulver, oregano och basilika.
  • Låt pizzasåsen puttra på i ytterligare 5-10 minuter på lite lägre värme. Rör om ibland så den inte bränner.
  • Ta av från plattan. Den kan antinen användas mer eller mindre direkt eller så kan du låta den svalna lite. Såsom många andra såser blir denna ännu mer smakrik om man låter den stå ett tag (t ex över natten).

Utrustning

  • 1 Kastrull

Övrigt

En klart enkel sås men som ändå har lite fler komponenter än den allra mest klassiska napolitanska såsen. Här får du en smakrik sås med kryddor som vitlök, oregano och basilika, samt lite extra sötma och djup från ketchupen.
Den här såsen klarar sig många dagar i kylen efter att den är klar. När du använder ett paket med krossade tomater får du ganska mycket sås. Den räcker till många pizzor - troligen fler än du har tänkt tillaga till bara en måltid, så spara den gärna.
Det går också att frysa in såsen och ta fram den när den behövs.
QR Code linking back to recipe