Den här pizzan är verkligen god och helt i min smak. Getost har många fans men en del tycker inte om det. Jag tycker själv att det är väldigt gott, men det gäller att balansera så att man inte tar för mycket (för då kan det bli lite väl bra med umami-smaken). Med lite sötma från honung får man en riktigt bra balans med getosten och sen får man den där lilla extra smakhöjaren i form av färsk timjan.
Detta är också en riktigt enkel pizza då den inte har någon sås. Du har ingen tomatsås och faktiskt ingen vit sås heller. Det är alltså en pizza bianco men här spelar getosten huvudrollen och sen fyller vi även ut lite med parmesanost för att få lite mer krämighet osv.

Just detta recept på pizza har få ingredienser / toppings, men är ändå riktigt bra och den funkar kanske extra bra som förrätt. Man kan då göra små pizzor eller dela en större pizza och bjuda på en bit. Den är också på detta vis bra som tilltugg om man behöver plockmat!
Jag gjorde en lite mindre variant av pizzan när jag själv gjorde receptet senast (och tog bilder etc). Ett av skälen var att jag ville göra lite flera olika pizzor, med olika toppings, men också för att jag ville att pizzan skulle få plats på min pizzaspade. Det gör det hela lite enklare när man ska få in pizzan i ugnen!
Välja pizzadeg
Det finns många bra recept på pizzabotten! Du kan göra en deg som jäser i runt 2 timmar (vilket funkar fint och ger en knaprig och trevlig botten) eller så kan du göra en kalljäst deg som jäser runt 15 timmar (över natten). Denna deg ger då normalt lite fluffigare och luftigare botten och speciellt i kanterna. Detta recept funkar med bägge alternativen, så du kan välja deg själv:
Recept på snabbare pizzadeg (2 timmar jäsning)
Recept på längre jäst pizzadeg (15 timmar jäsning)
Pizza med getost (chèvre), honung och timjan

Ingredienser
Pizzadeg 4 pizzor (jäsning 2 timmar)
- 9-10 dl Vetemjöl (gärna t ex Tipo 00) - Man kan använda vilket vetemjöl som helst i princip, men vissa sorter sägs passa bättre till pizzabak. Tipo 00 är ett mjöl som räknas som extra bra för pizzor, men du kan även använda vanligt vetemjöl eller en blandning. Tänk på att olika mjölsorter kan kräva lite olika mängd mjöl för att uppnå samma konsistens!
- 4 dl Vatten - Använd kallt vatten (ej iskallt)
- 25 g Färsk jäst - Eller motsvarande mängd torrjäst, vilket brukar vara 12-14 gram = 50 gram färsk, så i detta fall skulle det då bli ca 7 g torrjäst.
- 5 msk Olivolja - Går även att använda rapsolja eller liknande, men jag tycker olivolja ger lite godare smak.
- 2 tsk Salt
- 1 tsk Socker
Pizzasås
- 200 g Finkrossade tomater - Använd vilket märke du vill. Vissa tycker att finare märken som Mutti är bättre, men för min del tycker jag att det funkar med t ex Ica osv också!
- 2 msk Ketchup
- 1 msk Olivolja
- Salt
- Basilika
- Oregano
- Svartpeppar
Pizzatoppings
- 90 gram Getost /Chèvre - Exakt hur mycket man vill ha här kan variera, då en del älskar getost och andra tycker det är bättre om man håller det på en lite mer försiktig nivå. Jag har använt ungefär ett halvt paket (avlång rund) till en pizza. Ta mer eller mindre beroende på smak.
- 1 dl Parmesan / Parmigiano Reggiano riven - Riv själv eller använd färdigriven parmesanost. Jag föredrar normalt att köpa hela bitar och riva själv.
- 2 msk Honung - Välj själv din favorithonung. Det är inte superviktigt vilken sort, utan mest bara att det blir en trevlig sötma, som passar väldigt bra till getosten.
- 0,5 dl Pinjenötter / Valnötter - Detta är ett val man har. Man måste inte ha nötter på men det passar bra till. Du kan själv välja om du vill köra med nötter eller utan. Jag har gjort bägge varianter och det blir gott vilket som. Dock är det trevligt med lite extra knaprig konsistens som nötter bidrar med, samt den diskreta bitterheten som passar ihop med honungen!
- 1 msk Färsk timjan - Strössla den över hela pizzan. Det ska inte vara jättemycket, utan en komplementsmak.
- 1 nypa Flingsalt - Någon nypa salt som du strör över, ger lite extra sälta, vilket i alla fall jag tycker är gott. Skippa om du inte är förtjust i salt mat, då getosten osv också ger en del sälta.
- 1 msk God olivolja - Ringla över lite olivolja för en rund och fin finish och för att göra pizzan lite extra krämig. Hjälper till att göra den mindre torr, när man inte har någon tomatsås eller annan typ av sås på.
Instruktioner
Pizzadeg
- Börja med att baka pizzadegen! Den deg vi har använt kräver att man börjar i tid, då den ska jäsa i ca 2 timmar till att börja med och sedan ytterligare ca 15-20 min när degen är uppdelad i portioner.
- Blanda ner olivoljan i vattnet och blanda sedan ut jästen i vattnet, så att den löser upp sig. Tillsätt sedan salt och socker rör runt tills det är väl blandat.
- Blanda i mjölet och rör om / arbeta degen ordentligt. Gärna 7-10 minuter. Degen ska vara lätt kladdig men släppa från kanterna på bunken. Om den är för blöt, addera helt enkelt lite extra mjöl.
- Låt degen jäsa i en bunke med lock / plastfolie i två timmar. Lägg med fördel lite olivolja i botten på bunken, så kommer degen enklare kunna svälla. När degen har jäst klart delar du upp den i fyra bitar (varje bit räcker till en pizza) och gör dem till bollar. Låt dem sedan jäsa separat under en bakduk i ytterligare 20 minuter.
Pizzasås
- Häll de finkrossade tomaterna i en kastrull. Sätt den på låg värme, så att den så sakta kommer börja puttra.
- Häll i olivoljan och ketchupen och blanda runt. Krydda sedan upp såsen med de olika kryddorna – salt, peppar, basilika, oregano. Låt puttra i fem minuter och rör runt lite.
Pizzan / Toppings
- Sätt på ugnen på 250 grader. Det är bra att köra riktigt varmt då det kan hjälpa till att göra pizzan krispigare. Om du har en pizzasten eller pizzastål etc ska dessa vara inne i ugnen från början, för att få en bättre botten!. Även en vanlig plåt kan funka! Det går även att bara sätta in pizzan direkt tillsammans med en kall plåt.
- Baka ut din pizza till önskvärd storlek. Undvik gärna att kavla degen då man kavlar ut luften ur den och det gör det mycket svårare för degen att resa sig. Du får då inte samma höga fina kanter och allmänt plattare pizzabotten.
- Om du använder en pizzaspade eller liknande, kom då ihåg att mjöla ordentligt under pizzan. Annars är risken att den fastnar på spaden och inte vill glida av när du ska få in den på pizzasten / plåt i ugnen.
- I vanliga fall brukar jag vilja att man ska grädda pizzan en stund med bara tomatsåsen på, innan man lägger på resten av ingredienserna. I detta fall har vi ingen tomatsås och därför tar vi och gör hela pizzan på en gång, med alla ingredienser. Börja därför med att lägga på riven parmesanost på hela pizzan.
- Skiva getosten eller dela den i sådana bitar du föredrar. Jag gillar skivor då man får en bra spridning. Lägg dem jämt fördelade över hela pizzan, så att du täcker den så bra som möjligt.
- Hacka din färska timjan, eller dela den lite med fingrarna. Sprinkla timjan över pizzan lite jämnt och fint.
- Det går om man vill att addera lite nötter på denna pizza. Valet faller då ofta på pinjenötter, som har en smak som går bra ihop med getosten och honungen. En klassiker helt enkelt. Det går också med t ex valnötter, vilket också ofta paras ihop med t ex honung.
- Nu är det faktiskt inte mer att göra med pizzan för tillfället. Lägg in den i ugnen. Exakt hur lång tid den behöver för att bli färdig kan variera utifrån ugn, storlek på pizza och typ av underlag. Den kan gå runt 7-10 minuter på ett ungefär. Titta på hur den ser ut och gör en bedömning. Degen ska ha blivit lite gyllenbrun, botten ska vara lite fast och krispig och getosten ska ha blivit ordentligt bubblig (den flyter inte ut normalt).
- När du har tagit ut pizzan är det dags att lägga på de sista grejerna. Ringla på honungen. Jag försöker göra tunna men ganska många linjer så att den täcker hela pizzan ordentligt.
- Gör samma sak med olivoljan också. Ringla på, fast lite mer sparsamt, så att det inte blir allt för mycket olivoljesmak.
- Avsluta med lite flingsalt. Du kan slänga på lite mer färsk timjan om du känner för det. Det är både visuellt och för smaken.
Utrustning
- Ugn - En pizzaugn av något slag kan givetvis vara trevligt, men det funkar med en vanlig ugn!
- Pizzaspade - Inget måste men smidigt om man vill slänga in pizzan på en plåt, pizzasten eller pizzastål i ugnen, som redan är uppvärmt. Det ger pizzan en bättre och krispigare botten.
- Bunke för jäsning - Det finns många trevliga jäsbunkar men det funkar med vilken bunke som helst av lagom storlek
- Rivjärn - För att riva parmesanost, om du inte har köpt färdigriven. Brukar själv använda ett cestjärn eller liknande typ av rivjärn istället för ett vanligt, då jag tycker det ger bättre kontroll och lite finare rivet!
- Hushållsassistent - Väldigt bra hjälpmedel för att göra pizzadegen, så att man slipper blanda ihop sakerna för hand samt knåda degen. MEN, det går givetvis att göra för hand också. Assistenten är dock väldigt smidig och om man bakar mycket rekommenderar jag verkligen att man skaffar en!



