Om du vill göra pizza men inte gillar det här med att vänta tills nästa dag för att degen ska jäsa över natten, så är detta ett perfekt recept för dig. Detta är en riktigt god pizzadeg, som gör fina, fluffiga och krispiga pizzor med bara runt två timmars jäsning. Då kan du enkelt laga pizza redan ikväll!
Detta recept innehåller inga konstigheter, men jag har använt ett speciellt mjöl som heter Tipo 00. Det är ett mjöl som ska vara extra bra för pizzabak, då det är siktat och har en extra hög proteinhalt. Dessa egenskaper gör att det blir en luftig pizza med kripsig och fin skorpa!
Det är absolut inget måste att använda Tipo 00 i detta recept! Det funkar fint att använda vanligt mjöl också och pizzabotten blir riktigt god även med vanligt mjöl. MEN mjölet tillför ändå det där lilla extra som jag gillar. Det går också att blanda i t ex 50/50 vanligt vetemjöl och Tipo 00!
Det man ska tänka på är att olika typer av mjöl kan reagera lite annorlunda med vattnet! Om du tycker att din deg blir lite väl kladdig så kan det vara på grund av mjölet. Då ska du helt enkelt ha i lite extra mjöl tills du känner att degen har rätt konsistens = lätt kladdig men följsam och släpper från kanterna.

Att tänka på vid bakning av pizzadegen
- Du kan använda vilket vanligt vetemjöl du vill, eller durumvetemjöl. Olika mjöl kan kräva lite olika mängder för att få rätt konsistens.
- Det går bra att frysa in den här degen som den är, efter att du har jäst ut degbollarna. När du tar ut degen ur frysen bör du helst tina den i kylskåp och sedan låta den ligga ute ett tag och jäsa under en duk innan du ska baka ut pizzan! Den kan bli lite kladdigare efter besök i frysen så ta lite mjöl för att få ordning på degen.
- Om du vill göra lite mindre pizzor går det fint också. Du kan dela upp degen i t ex sex pizzadegar istället för fyra som receptet säger. Då blir pizzorna lite mindre. Du kan även dela alla fyra degar en gång till och få åtta degar totalt, vilket gör att pizzan enkelt passar direkt på en mellanstor pizzaspade!
- Lite olja i bunken när du ska jäsa ut degen gör att degen inte fastnar i bunken på samma vis och det gör att den kan jäsa lite mer fritt och har lättare att lyfta och bli luftig. Det underlättar också sen när du ska få ut degen ur jäsbunken.
- Kavla inte ut pizzadegen med en kavel då man trycker ut all luften. Då blir pizzabotten ändå inte så fluffig och fin som man kanske vill. Om man vill ha de där högra fluffiga kanterna ska man vara extra försiktig med att trycka för mycket på dem, så att luften får vara kvar.
- Tänk på att ha mjöl under pizzabotten när du ska börja göra iordning pizzan, då den lätt kan börja fastna och klippa fast i underlaget. Speciellt om man tar tid på sig eller har lite blötare ingredienser / topppings på. Då kan det bli svårt att få loss den från pizzaspade eller att flytta den sen när den ska in i ugnen. Det finns inget tråkigare än en pizza som fastnar och bara tjorvar ihop sig när det är dags att grädda den!
- En pizza måste inte vara perfekt rund. Den kan vara formad lite hur som. Den ser mer hemmagjord ut om den är lite sned eller ojämn! Så oroa dig inte om du inte får till en perfekt rund pizza. Det blir lika gott oavsett hur den ser ut!
Riktigt god snabb pizzadeg (jäsning 2 timmar)

Ingredienser
- 9-10 dl Vetemjöl Tipo 00 - Man kan använda vilket vetemjöl som helst i princip, men vissa sorter sägs passa bättre till pizzabak. Tipo 00 är ett mjöl som räknas som extra bra för pizzor, men du kan även använda vanligt vetemjöl eller en blandning. Tänk på att olika mjölsorter kan kräva lite olika mängd mjöl för att uppnå samma konsistens!
- 4 dl Vatten - Använd kallt vatten (ej iskallt)
- 25 g Färsk jäst - Eller motsvarande mängd torrjäst, vilket brukar vara 12-14 gram = 50 gram färsk, så i detta fall skulle det då bli ca 7 g torrjäst.
- 5 msk Olivolja - Går även att använda rapsolja eller liknande, men jag tycker olivolja ger lite godare smak.
- 2 tsk Salt
- 1 tsk Socker - Du kan också byta ut socker mot t ex honung, för att få en naturlig källa till sötman. Det kan också smaken en lite annan karaktär beroende på typ av honung!
Instruktioner
Göra degen
- Steg ett är att hälla upp dina 4 dl vatten i en bunke eller en hushållsassistent. Du rör sedan ner olivolja i vattnet och ser till att de blandar sig.
- Nästa steg blir att lägga i jästen. 25 gram färsk jäst är ett halvt paket. Du smular i jästen i vattnet och rör sedan tills den har löst upp sig ordentligt. Häll sedan i salt och socker i vattenblandningen och se till att det löser upp sig.
- Nu är det dags för mjölet. Blanda i mjölet (Tipo 00 i detta fall, men det går att köra annat mjöl eller en kombination där man har t ex 50/50 vanligt vetemjöl och Tipo 00). Exakt hur mycket mjöl som behövs beror på mjölet och du kan behöva justera.
- Börja med 9 dl och se om degen blir fast nog eller om den är lite för kladdig. Den ska lite kladdig men samtidigt släppa från kanterna och vara följsam. Om det behövs mer mjöl, häll i lite till och vänta och se hur skillnaden blir. Olika mjöl beter sig lite olika och därför kan du behöva ha i mer än 10 dl om du använder något annat än Tipo 00!
- Bearbeta degen ordentligt. Låt den gå 7-10 minuter i hushållsassistenten eller om du bearbetar för hand. När den är färdig ska de som sagt vara lätt kladdig men släppa från kanterna utan bekymmer.

- Nu är degen redo att jäsas. Lägg den i en bunke (som är klart större än degen). Du kan med fördel hälla i några stänk olivolja botten av bunken innan du lägger i degen. Då fastnar degen inte på samma vis och har mer frihet att jäsa och bli stor.
- Sätt på ett lock på burken eller täck ordentligt med plastfolie. Jäs degen i ungefär 2 timmar i rumstemperatur. Degen ska ha svällt till åtminstone sin dubbla storlek. Om du märker på vägen att degen håller på att rymma från bunken kan du försiktigt putta ner det som runnit över på sidorna igen och täcka över.

Förbered ugnen
- Sätt ugnen på det varmaste du bara kan. 300 grader är ofta max för en hemmaugn. Ibland 250 grader. Ska man ha varmluft eller vanlig över- och undervärme? Det går att köra med bägge. Ska du använda varmluft är det en fördel om du har en pizzasten eller pizzastål, annars kan det vara lite bättre med över- och undervärme bara! Låt ugnen värmas upp ordentligt, speciellt om du har en sten eller stål som ska bli varmt också!
Dela upp degen + andra jäsningen
- När degen har jäst klart så tar du upp den och lägger på en mjölad arbetsyta. Du kan också mjöla dina händer lite så att du inte riskerar att fastna i den lite kladdiga degen. Stjälp upp den och forma den till en avlång limpa – så kan du sedan först dela den på mitten och sedan på mitten igen för att få ut fyra bitar.

- När du har fyra lika stora bitar formar du dem till runda bollar / bullar. Detta gör man bäst genom att använda fingrarna för att vika in degen under sig själv. Efter en stund gör detta att degen blir till en fin rund (lite plattare) boll.
- Dessa bollar ska nu jäsa igen, fast bara i 20 minuter. Lägg över en jäsduk / handduk så att de inte torkar ut.

Baka ut pizzabotten
- När de har fått jäsa denna gång är de redo att bli pizzor. En boll blir till en stor pizza. Börja med att platta ut degen till en pizzabotten. Använd INTE en kavel, då detta trycker ut luften ur degen och då blir den inte så fluffig och fin senare.
- Forma pizzabotten med händerna. Du kan t ex forma den i luften om du hela tiden snurrar och stretchar ut den. Du kan också lägga ner den på din arbetsyta och dra ut den i kanterna samt platta ut försiktigt med händerna. Använd lite lagom med mjöl för att den inte ska fastna på arbetsytan.
- När du har fått till en bra pizzabotten så har du lite olika val. Om du har en pizzasten eller pizzastål och vill lägga in pizzan i ugnen på ett förvärmt underlag behöver du lägga in den med hjälp av en pizzaspade. Du kan då om du vill lägga den direkt på pizzaspaden, vilket underlättar senare. Eller kan du lägga den på arbetsytan och senare fånga upp den med spaden.
Göra pizzan
- Dags att lägga på pizzasås på din pizza! Du har här ett val. Du kan antingen först lägga på pizzasåsen och förgrädda botten i någon minut. ELLER lägga på allting på en gång! Fördelen med att förgrädda är att du enklare får lite krisp i botten och du gör även att risken minskar att blötare ingredienser gör din botten mjuk. Om du kör en riktigt tunn pizza och inte allt för blöta ingredienser kan du troligen hoppa över att förgrädda pizzabotten!
- Nästa steg är att lägga på resten av dina ingredienser. Tänk på att ha en del mjöl under degen så att den inte fastnar i underlaget. Samma även om du har en pizzaspade under. Tänk också på att ju längre tid du tar på dig ju mer risk att pizzabotten blir lite kladdig och fastnar, så försök ha dina toppings redo och var snabb / effektiv!

- När du har lagt på allting så ska pizzan in i ugnen. Om du inte har en pizzasten eller stål så kan du slänga in den direkt på en kall plåt. Det funkar! Men det blir BÄTTRE om du kan lägga in den på något som är varmt redan. Då blir botten krispigare och godare. I mitt fall använder jag ett pizzastål.
- Låt pizzan gräddas i ugnen i någonstans mellan 6-8 minuter. Det finns ingen exakt tid då det kan skilja mellan ugnar och pizzor (storlek och tjocklek osv). Titta på pizzan och se att degen och kanterna får bra med färg, men inte blir brända. Se att osten smälter och toppingen tillagas ordentligt. Du kan ta och känna på pizzan lite, t ex snurra den med pizzaspaden för att se hur den känns.
Utrustning
- 1 Hushållsassistent - Inget måste på något vis men det underlättar mycket med att blanda ihop ingredienser och att bearbeta degen på ett bra vis. Det blir mindre kladd och snabbare klart helt enkelt. Om du bakar mycket är detta allmänt ett fantastiskt tips!
- 1 jäsbunke - Du kan jäsa din deg i valfri större bunke. Den kan med fördel ha lock, så slipper du slänga på plastfolie eller liknande. Det finns många bra jäsburkar / jäskrukor osv att köpa men det funkar med vilken stor bunke som helst egentligen.
- 1 degskrapa - Ett smidigt verktyg om du vill dela upp din deg eller få loss en klibbig deg från underlaget. Det går att göra på andra vis också men jag tycker att det är värt att ha en degskrapa om man lagar många pizzor eller bakar.
- 1 Pizzaspade - När du ska grädda din pizza är det väldigt bra med en pizzaspade. Detta åtminstone om du tänkt använda ett pizzastål, pizzasten eller förvärmd plåt, för då ska du få in din ogräddade pizza in i ugnen på något vis. Du kan ha en spade i trä eller metall och bägge funkar fint!
- 1 pizzastål - Givetvis inte ett måste men jag tycker att resultatet talar för sig självt här. Det blir klart bättre gräddad pizza om man lägger in den på ett förvärmt underlag. Det kan vara en pizzasten, ett pizzastål eller kanske en vanlig ugnsplåt som har fått stå inne i ugnen och bli riktigt varm. Det som är bra med pizzastålet är att det blir väldigt varmt och har en bra yta.



