Go Back

Riktigt god snabb pizzadeg (jäsning 2 timmar)

Recept av: Håkan
Detta är en lite snabbare pizzadeg, som givetvis ska jäsa, men inte mer än 2 timmar (plus 20 minuter på slutet). Det är en deg som ger saftiga och goda pizzor men som också har fluffiga fina kanter och en krispig yta och botten. Perfekt till egen pizza när du vill göra pizza samma dag och inte orkar jäsa över natten osv!
Förberedelser 15 minuter
Jästid för deg 2 timmar 20 minuter
Total tid 2 timmar 45 minuter
Portioner 4 pizzor

Ingredienser

  • 9-10 dl Vetemjöl Tipo 00 - Man kan använda vilket vetemjöl som helst i princip, men vissa sorter sägs passa bättre till pizzabak. Tipo 00 är ett mjöl som räknas som extra bra för pizzor, men du kan även använda vanligt vetemjöl eller en blandning. Tänk på att olika mjölsorter kan kräva lite olika mängd mjöl för att uppnå samma konsistens!
  • 4 dl Vatten - Använd kallt vatten (ej iskallt)
  • 25 g Färsk jäst - Eller motsvarande mängd torrjäst, vilket brukar vara 12-14 gram = 50 gram färsk, så i detta fall skulle det då bli ca 7 g torrjäst.
  • 5 msk Olivolja - Går även att använda rapsolja eller liknande, men jag tycker olivolja ger lite godare smak.
  • 2 tsk Salt
  • 1 tsk Socker - Du kan också byta ut socker mot t ex honung, för att få en naturlig källa till sötman. Det kan också smaken en lite annan karaktär beroende på typ av honung!

Instruktioner
 

Göra degen

  • Steg ett är att hälla upp dina 4 dl vatten i en bunke eller en hushållsassistent. Du rör sedan ner olivolja i vattnet och ser till att de blandar sig.
  • Nästa steg blir att lägga i jästen. 25 gram färsk jäst är ett halvt paket. Du smular i jästen i vattnet och rör sedan tills den har löst upp sig ordentligt. Häll sedan i salt och socker i vattenblandningen och se till att det löser upp sig.
  • Nu är det dags för mjölet. Blanda i mjölet (Tipo 00 i detta fall, men det går att köra annat mjöl eller en kombination där man har t ex 50/50 vanligt vetemjöl och Tipo 00). Exakt hur mycket mjöl som behövs beror på mjölet och du kan behöva justera.
  • Börja med 9 dl och se om degen blir fast nog eller om den är lite för kladdig. Den ska lite kladdig men samtidigt släppa från kanterna och vara följsam. Om det behövs mer mjöl, häll i lite till och vänta och se hur skillnaden blir. Olika mjöl beter sig lite olika och därför kan du behöva ha i mer än 10 dl om du använder något annat än Tipo 00!
  • Bearbeta degen ordentligt. Låt den gå 7-10 minuter i hushållsassistenten eller om du bearbetar för hand. När den är färdig ska de som sagt vara lätt kladdig men släppa från kanterna utan bekymmer.
    Enkel pizzadeg med jäsning 2 timmar
  • Nu är degen redo att jäsas. Lägg den i en bunke (som är klart större än degen). Du kan med fördel hälla i några stänk olivolja botten av bunken innan du lägger i degen. Då fastnar degen inte på samma vis och har mer frihet att jäsa och bli stor.
  • Sätt på ett lock på burken eller täck ordentligt med plastfolie. Jäs degen i ungefär 2 timmar i rumstemperatur. Degen ska ha svällt till åtminstone sin dubbla storlek. Om du märker på vägen att degen håller på att rymma från bunken kan du försiktigt putta ner det som runnit över på sidorna igen och täcka över.
    Enkel pizzadeg med jäsning 2 timmar

Förbered ugnen

  • Sätt ugnen på det varmaste du bara kan. 300 grader är ofta max för en hemmaugn. Ibland 250 grader. Ska man ha varmluft eller vanlig över- och undervärme? Det går att köra med bägge. Ska du använda varmluft är det en fördel om du har en pizzasten eller pizzastål, annars kan det vara lite bättre med över- och undervärme bara! Låt ugnen värmas upp ordentligt, speciellt om du har en sten eller stål som ska bli varmt också!

Dela upp degen + andra jäsningen

  • När degen har jäst klart så tar du upp den och lägger på en mjölad arbetsyta. Du kan också mjöla dina händer lite så att du inte riskerar att fastna i den lite kladdiga degen. Stjälp upp den och forma den till en avlång limpa - så kan du sedan först dela den på mitten och sedan på mitten igen för att få ut fyra bitar.
    Enkel pizzadeg med jäsning 2 timmar
  • När du har fyra lika stora bitar formar du dem till runda bollar / bullar. Detta gör man bäst genom att använda fingrarna för att vika in degen under sig själv. Efter en stund gör detta att degen blir till en fin rund (lite plattare) boll.
  • Dessa bollar ska nu jäsa igen, fast bara i 20 minuter. Lägg över en jäsduk / handduk så att de inte torkar ut.

Baka ut pizzabotten

  • När de har fått jäsa denna gång är de redo att bli pizzor. En boll blir till en stor pizza. Börja med att platta ut degen till en pizzabotten. Använd INTE en kavel, då detta trycker ut luften ur degen och då blir den inte så fluffig och fin senare.
  • Forma pizzabotten med händerna. Du kan t ex forma den i luften om du hela tiden snurrar och stretchar ut den. Du kan också lägga ner den på din arbetsyta och dra ut den i kanterna samt platta ut försiktigt med händerna. Använd lite lagom med mjöl för att den inte ska fastna på arbetsytan.
  • När du har fått till en bra pizzabotten så har du lite olika val. Om du har en pizzasten eller pizzastål och vill lägga in pizzan i ugnen på ett förvärmt underlag behöver du lägga in den med hjälp av en pizzaspade. Du kan då om du vill lägga den direkt på pizzaspaden, vilket underlättar senare. Eller kan du lägga den på arbetsytan och senare fånga upp den med spaden.

Göra pizzan

  • Dags att lägga på pizzasås på din pizza! Du har här ett val. Du kan antingen först lägga på pizzasåsen och förgrädda botten i någon minut. ELLER lägga på allting på en gång! Fördelen med att förgrädda är att du enklare får lite krisp i botten och du gör även att risken minskar att blötare ingredienser gör din botten mjuk. Om du kör en riktigt tunn pizza och inte allt för blöta ingredienser kan du troligen hoppa över att förgrädda pizzabotten!
  • Nästa steg är att lägga på resten av dina ingredienser. Tänk på att ha en del mjöl under degen så att den inte fastnar i underlaget. Samma även om du har en pizzaspade under. Tänk också på att ju längre tid du tar på dig ju mer risk att pizzabotten blir lite kladdig och fastnar, så försök ha dina toppings redo och var snabb / effektiv!
    Enkel pizzadeg med jäsning 2 timmar
  • När du har lagt på allting så ska pizzan in i ugnen. Om du inte har en pizzasten eller stål så kan du slänga in den direkt på en kall plåt. Det funkar! Men det blir BÄTTRE om du kan lägga in den på något som är varmt redan. Då blir botten krispigare och godare. I mitt fall använder jag ett pizzastål.
  • Låt pizzan gräddas i ugnen i någonstans mellan 6-8 minuter. Det finns ingen exakt tid då det kan skilja mellan ugnar och pizzor (storlek och tjocklek osv). Titta på pizzan och se att degen och kanterna får bra med färg, men inte blir brända. Se att osten smälter och toppingen tillagas ordentligt. Du kan ta och känna på pizzan lite, t ex snurra den med pizzaspaden för att se hur den känns.

Utrustning

  • 1 Hushållsassistent - Inget måste på något vis men det underlättar mycket med att blanda ihop ingredienser och att bearbeta degen på ett bra vis. Det blir mindre kladd och snabbare klart helt enkelt. Om du bakar mycket är detta allmänt ett fantastiskt tips!
  • 1 jäsbunke - Du kan jäsa din deg i valfri större bunke. Den kan med fördel ha lock, så slipper du slänga på plastfolie eller liknande. Det finns många bra jäsburkar / jäskrukor osv att köpa men det funkar med vilken stor bunke som helst egentligen.
  • 1 degskrapa - Ett smidigt verktyg om du vill dela upp din deg eller få loss en klibbig deg från underlaget. Det går att göra på andra vis också men jag tycker att det är värt att ha en degskrapa om man lagar många pizzor eller bakar.
  • 1 Pizzaspade - När du ska grädda din pizza är det väldigt bra med en pizzaspade. Detta åtminstone om du tänkt använda ett pizzastål, pizzasten eller förvärmd plåt, för då ska du få in din ogräddade pizza in i ugnen på något vis. Du kan ha en spade i trä eller metall och bägge funkar fint!
  • 1 pizzastål - Givetvis inte ett måste men jag tycker att resultatet talar för sig självt här. Det blir klart bättre gräddad pizza om man lägger in den på ett förvärmt underlag. Det kan vara en pizzasten, ett pizzastål eller kanske en vanlig ugnsplåt som har fått stå inne i ugnen och bli riktigt varm. Det som är bra med pizzastålet är att det blir väldigt varmt och har en bra yta.

Övrigt

En sån här pizzadeg kan användas till de flesta pizzor. Vill man göra en riktigt traditionell italiensk pizza i napolitansk stil så kör man oftast på en deg som jäser längre och det har vi också recept på. Detta är en snabbare deg för dig som inte hunnit planera ditt pizzabak långt i förväg, utan vill göra pizza redan idag.
Du kan använda olika typer av mjöl. Det funkar med vanligt vetemjöl från ICA eller Kungsörnen etc. MEN det är en fördel att använda speciellt mjöl som Tipo 00. Detta mjöl passar extra bra för pizzabak och det gör pizzan lite fluffigare och krispigare!
Det finns många olika metoder och baktillbehör. Du kan röra ihop allt för hand eller använda en bakmaskin / hushållsassistent. Det funkar vilket som. Jag gör det som jag tycker är smidigast. Det går också att grädda pizzan med ett pizzastål eller utan. Man tar det man har helt enkelt! Men det man kan tänka är att alla dessa små saker kan göra skillnad för resultatet, så det kan vara värt att testa och se skillnaden!
QR Code linking back to recipe