Göra en budgetpizza med bra resultat

Att göra pizza hemma behöver inte vara dyrt. Tvärtom kan du med lite planering och smarta val baka pizzor som smakar som på restaurang – till en bråkdel av priset. Hemligheten ligger inte i att snåla, utan i att veta när du ska satsa och var du kan spara utan att tappa kvalitet.

Här går vi igenom hur du väljer ingredienser, ugnsmetoder och hjälpmedel för att få en riktigt bra pizza – även med liten budget.


1. Satsa på degen – den kostar nästan ingenting

Degen är grunden till varje riktigt bra pizza – och det fina är att den också är den billigaste delen. Mjöl, vatten, salt och jäst räcker långt och kostar bara några kronor per pizza. Det är alltså här du får mest smak för minst pengar.

En deg till en pizza kan kosta under 2 kr
En deg till en pizza kan kosta under 2 kr

Vill du ta steget från okej till riktigt bra, välj ett mjöl med hög proteinhalt – till exempel vetemjöl special eller tipo 00. De gör degen mer elastisk, vilket i sin tur ger bättre luftbubblor och en krispigare botten. Men om du redan har vanligt vetemjöl hemma fungerar det absolut – hemligheten ligger i tiden, inte priset.

En lång jäsning – gärna 24 timmar eller mer – utvecklar både smak och struktur. Jästen jobbar långsamt och skapar en deg som är lättare att forma och får mer djup i smaken. Det kostar ingenting extra, men höjer pizzan flera nivåer.

I degen vi här skriver om är det bara mjöl som i princip kostar något. När denna artikel skrivs så kostar ett 2 kg vanlig vetemjöl 18 kr på den lokala ICA Maxibutiken. Går du upp till vetemjöl special ökar kostnaden till 24 kr och Tipo 00 kostar 28 kr.

2 kg mjöl ger i runda slängar 12 st pizzor. Degen kostar alltså från 1,50 kr till 2,30 kr per pizza.


2. Gör en enkel tomatsås själv

En riktigt bra pizzasås behöver varken ta tid eller kosta mycket. Faktum är att du kan göra en autentisk italiensk tomatsås hemma för under en tjuga – och dessutom få bättre smak än med färdigköpt.

Grunden är enkel: hela konserverade tomater, lite salt, eventuellt en nypa socker och gärna några färska basilikablad. Mixa försiktigt eller mosa med händerna för att behålla tomatens struktur och fräschör.

Att göra egen tomatsås är enkelt och billigt
Att göra egen tomatsås är enkelt och billigt

Undvik att koka såsen – låt den istället tillagas direkt på pizzan i ugnen. På så vis bevaras den naturliga sötman och fräschören som gör napolitanska pizzor så goda. Det är ett klassiskt knep som både sparar el och ger bättre smak.

Tillsätt kryddor sparsamt: lite torkad oregano eller vitlök kan ge djup, men låt tomaten stå i centrum. Det är det enkla som gör att pizzan känns både äkta och prisvärd.

Tittar vi här på samma sätt på lite priser så kostar ICA Basic krossade tomater 9 kr för 500 gram. Något som räcker till ganska många pizzor, exakt hur mycket är svårt att säga då det beror på hur mycket du har på varje pizza. En burk med Mutti-tomater ligger på ca 19 kr men då får du även lite mindre. 100 g mindre är nog en pizza eller två färre som det räcker till.

Basilika kostar så kart olika om du har färsk eller torkad/fryst. Färsk är bäst men en kruka sådan kostar runt 20 kr och denna räcker ju till ett antal pizzor. Andra varianter blir inte lika dyrt per pizza men resultatet kan bli lite sämre också. Ett tips är att fryst basilika behöver längre tid på sig för att sprida ut sin smak.


3. Välj ost med omsorg

Osten är ofta den dyraste ingrediensen på en pizza, men också den som gör störst skillnad i smak och känsla. För att lyckas på budget gäller det att välja smart, inte dyrt.

Du behöver inte buffelmozzarella för att få rätt känsla – en vanlig riven mozzarella eller mild hushållsost fungerar utmärkt. Faktum är att många pizzerior blandar olika ostar för att få bästa kombination av smältbarhet och smak. Ett bra trick hemma är att blanda 70 % billig riven ost med 30 % färsk mozzarella. Då får du både osttrådar och krämig yta utan att det svider i plånboken.

Om du vill ha billig ost är det normalt bäst att hålla sig borta från färdigriven ost som finns att köpa i påsar. Det kan lätt tänkas att dessa skulle vara prisvärda men de är väldigt sällan detta. Kolla noga på kilopriset innan du köper en färdig ost då det ofta är högre.

Ett annat knep är att använda lite mindre ost och istället låta andra ingredienser stå för smak och sälta – till exempel bacon, oliver eller vitlök. Det gör pizzan både billigare, lättare och smakrikare.

Din vanliga lokala pizzeria t ex kan du vara ganska säker på inte kör med mozzarella på sina pizzor i någon större bemärkelse. Om du tittar på menyn så står det oftast bara ”ost” som del av pizzorna, inte vilket typ av ost det är.

Ofta fungerar en ost du hittar på rea bra till pizzan, dock en sak att se upp med är om din ost smälter eller ej. Vissa ostar smälter inte ut på alls samma sätt och kan därmed passa sämre på en pizza. Tipset om du är tveksam när du står i butiken är att ta upp mobilen och bara söka på den ost du tänker på och pizza så får du säkert ett svar som visar om den passar eller ej.

Vanlig ost kostar kanske från 70 kr per kilo om du hittar på rea och sedan upp till enkelt till det tredubbla för en dyrare ost. Mozarella finns från lite över 10 kr st för en ICA Basic (som har fått bra betyg i tester) till lite över 20 kr för dyrare märken. En bit på 125 gram mozzarella räcker ungefär till 2 pizzor om de är stora och 3 om de är små.


God enkel pizza

4. Billiga men smakrika toppings

Det finns ingen regel som säger att en pizza måste vara dyr för att smaka lyxigt. Tvärtom – många av de mest populära pizzorna i världen bygger på enkla, billiga råvaror med mycket smak. Tar vi mest klassiska pizzan Margherita är det inte mycket mer än botten, tomatsås och ost. Kanske lite basilika och olja på toppen men inte mer.

Hemligheten ligger i att välja ingredienser som ger mycket karaktär per krona. Rödlök och vitlök är klassiker: de ger både sötma och sting. Paprika och majs bidrar med färg, tuggmotstånd och lite sötma som balanserar syran i tomatsåsen.

Vill du ha något salt och mustigt? Då räcker det med några skivor bacon eller salami, inte hela paketet. Ett par skivor räcker för att sätta smak över hela pizzan. Oliver och kapris är också små smakbomber som gör mycket för helheten. Ett tips om du vill hålla nere priset är att dela upp bacon, salami och annat i mindre delar innan du lägger på dem på pizzan. Det kommer då att kännas som att de täcker en större del och du behöver därmed inte lika mycket.

Grönsaker på burk är ett annat budgetknep. Rostade paprikor, majs, eller kronärtskockor ger variation och kostar ofta en bråkdel jämfört med färska alternativ – och håller dessutom länge i skafferiet.

Kom ihåg: en budgetpizza ska inte försöka efterlikna en lyxpizza – den ska ha egen karaktär. Fokusera hellre på tre bra smaker som lyfter varandra än att lasta på tio olika ingredienser.

Kolla gärna runt i din butik och se vad som är på rea för dagen. En av de stora fördelarna med pizza är att man kan ha i princip vad som helst på. Gillar du det fungerar det säkert på en pizza. Det finns säkert några reavaror som därmed passar bra på en pizza.


5. Ugnstips som ger proffsigt resultat

Du behöver inte en dyr pizzaugn för att lyckas hemma. Det viktigaste är att du maximerar det du redan har. En vanlig hemmaugn kan ge fantastiska resultat – om du utnyttjar den rätt.

Först och främst: förvärm ugnen ordentligt. De flesta hemmakockar väntar bara 10 minuter, men vill du ha krispig botten ska ugnen stå på maxvärme i minst 30 minuter. Värmen måste hinna sätta sig i både luft och plåt.

Har du en bakplåt eller pizzasten, placera den högt upp i ugnen – där värmen är som starkast. Ingen sten? Ingen fara. Vänd bakplåten upp-och-ned så du får en plan yta, och låt den bli ordentligt varm innan pizzan åker in. Det fungerar nästan lika bra och kostar ingenting.

När pizzan börjar få färg undertill, slå på grillfunktionen sista minuten. Det ger pizzan en snygg, bubblig yta och den där lätt rostade smaken som för tankarna till vedugn.

Ett sista tips: grädda en pizza i taget. Det kan kännas effektivt att köra flera samtidigt, men det sänker värmen i ugnen och gör att pizzorna blir bleka och degiga. En i taget ger bäst resultat – varje gång.


6. Gör egen lyxkänsla med små knep

En budgetpizza kan kännas allt annat än enkel – om du avslutar den på rätt sätt. Det handlar inte om att lägga till dyra ingredienser, utan om små detaljer som gör att pizzan ser och smakar professionell.

Ett klassiskt knep är att ringla lite olivolja över pizzan direkt efter att den kommit ut ur ugnen. Det ger glans, doft och en rundare smak. Har du ingen olivolja? Testa vitlöksolja eller chiliflakes i neutral olja – hemmagjort och nästan gratis.

Färska örter är ett annat enkelt sätt att ge pizzan liv. Ett par blad basilika eller en nypa oregano ovanpå gör enorm skillnad, både i smak och utseende. Lägg dem efter gräddningen, annars bränns de.

Du kan också skapa restaurangkänsla genom hur du serverar pizzan. Om du t ex har en snygg träbräda hemma redan kan du använda den och servera pizzan på.

Vill du ta det ett steg till? En liten klick crème fraiche, några droppar balsamico glaze, eller lite flingsalt precis innan servering lyfter även den enklaste pizza till något som känns speciellt.


En riktigt bra pizza handlar inte om hur mycket du spenderar – utan om hur du behandlar råvarorna. Med en enkel deg, lite tålamod och några smarta val i köket kan du skapa en pizza som känns lika lyxig som den på pizzerian. När du väl smakar resultatet inser du att det inte krävs dyra ingredienser för att nå perfektion – bara lite kärlek, värme och en riktigt het ugn.

Pizzan behöver inte göra ett stort hål i din plånbok. Summan för alla ingredienser kanske blir hyfsat hög men då gäller det att komma ihåg att du av dem får ut många pizzor. Priset per pizza blir inte högt och det är vad som räknas.


Vanliga frågor om budgetpizza

Blir pizzan lika god med billigare ingredienser?
Ja! Det viktigaste är inte priset utan hur du använder dem. Med bra jäsning, rätt ugnsvärme och balans mellan sås, ost och topping kan en enkel pizza bli fantastisk.

Kan man använda färdig deg för att spara tid och pengar?
Nja, är nog bästa svaret på denna fråga. Färdig pizzadeg på rulle är ett snabbt alternativ. Vill du höja smaken, låt den vila i rumstemperatur i 30 minuter innan du bakar ut den. Dock är färdig deg dyrare än om du gör den själv. En pizzadeg kostar ungefär 18 kr och ger en stor pizza som troligen kan delas i två. Deg du gör själv kan kosta från 1,50 kr per deg.

Vilken ost är bäst när man vill hålla budgeten?
Riven mozzarella eller mild hushållsost fungerar utmärkt. Blanda gärna lite färsk mozzarella ovanpå för krämig känsla utan att öka kostnaden för mycket.

Hur sparar man pengar på tomatsås?
Köp hela konserverade tomater av bra kvalitet, mosa dem själv och krydda lätt med salt och basilika. Billigare och ofta godare än färdig sås.

Kan man få krispig botten utan pizzasten eller pizzastål?
Ja, vänd bakplåten upp-och-ned och låt den värmas upp länge. Grädda pizzan direkt på den heta plåten för en krispig botten utan extra utrustning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen