Baka pizza billigt hemma – här är vad det faktiskt kostar

Att baka pizza hemma är inte bara ett äventyr utan det kan även vara ett sätt att tillaga mat prisvärt. För många blir det en ögonöppnare när man inser hur billigt en riktigt god pizza faktiskt kan vara att göra själv, då speciellt jämfört med annan mat. Visst det finns billigare mat att tillaga men då behöver det vara enkla saker. Makaroner och köttbullar t ex kostar inte många kronor. Men om direkt om jämför med mat där det ska vara många ingredienser så blir det billigt.

För att få ett konkret exempel har vi räknat på en klassisk salamipizza, en av de mest prisvärda och smakrika pizzorna du kan göra hemma. Den innehåller bara några få ingredienser. Viss du kan t ex byta ut salami mot skinka och då få ner priserna en del men vi kör på detta nu.

Vi utgår från en vanlig hemmaugn och standardvaror från mataffären (ICA, Willys eller Coop), och håller nere kostnaderna utan att tumma på kvaliteten.

Så här ser vår salamipizza ut:

  • Deg på vetemjöl vanligt mjöl
  • Tomatsås gjord på krossade tomater, salt och basilika
  • Ost – Vanlig riven ost
  • Salami – några skivor med bra smak
  • Gul lök – som topping

Den här pizzan är ett bra exempel på hur du med ganska små medel kan få en välbalanserad pizza: salt, syrlig, lite kryddig – och framför allt betydligt billigare än motsvarigheten på pizzerian. På min lokala pizzeria får man betala 115 kr för motsvarande pizza och då kommer den inte med lök. ICAs egna frysta salamipizza kostar när jag kollar nu 31,50 kr i min lokala stora butik.

När vi räknar på priset nedan utgår vi från att du gör flera pizzor på samma degsats (vilket minskar kostnaden per styck) och att du använder överblivna ingredienser till nästa gång. Många av de billigaste pizzorna du kan baka hemma ligger på 15–20 kronor per pizza, och den här salamivarianten landar runt runt denna summa.

Att baka hemma är alltså inte bara ett sätt att få bättre smak och kontroll över råvarorna – det är också ett sätt att äta riktigt bra pizza till en bråkdel av priset.


Själva degen – billigare än du tror

Degen är pizzans grund och ofta det billigaste momentet – även om det är den som avgör hur bra pizzan blir i slutändan. En enkel pizzadeg kräver bara mjöl, vatten, jäst, salt – allt sådant du kanske redan har hemma i skafferiet. I exemplet med pizzan som vi har här har vi t ex använt oss av vår 24 h napolitanska deg.

Enkel och billig pizzadeg

Om du håller nere kostnaden och använder vanligt vetemjöl från ICA eller Kungsörnen kan du komma undan riktigt billigt. En deg som räcker till sex pizzor landar på ungefär:

  • Vetemjöl: ca 1,40 kr per pizza
  • Jäst (färsk eller torr): ca 0,60 kr per pizza
  • Salt, vatten: I princip gratis

Kostnad per degboll: cirka 2 kr

Det är alltså ingen överdrift att säga att degen är “nästan gratis” jämfört med allt annat i pizzan.

Vill du däremot lyfta resultatet ett steg till kan du byta till ett Tipo 00-mjöl, som har högre proteinhalt och gör degen mer elastisk och lätt att forma. Det ger en luftigare kant och krispigare yta, men höjer kostnaden med bara någon krona per pizza. Priset för sådant mjöl är ungefär 1,5 gånger dyrare Alternativt kan du blanda hälften vanligt vetemjöl och hälften Tipo 00 för att få lite av den italienska känslan utan att priset drar iväg.

Oavsett vilket mjöl du väljer är knepet att inte stressa jäsningen. Ju längre tid den får jäsa, desto mer smak och bättre struktur får du – helt utan extra kostnad. Rent tekniskt kostar heller inte jästen så mycket per pizza då det bara är tänkt att du ska använda 2-3 gram när du gör din deg. Dock säljs de i 50 grams kuber och håller inte hur länge som helst i kylen varför vi har räknat priset som att du använder en hel kub.


Tomatsåsen – hemmagjord eller färdigköpt

Tomatsås är viktigt för en bra pizza och är även det en billig del av det hela.

En burk krossade tomater (500 g) kostar runt 9 kronor och räcker lätt till fem pizzor ungefär. Nu talar vi då om att använda sig av ICA basic och deras krossade tomater. Visst de är inte de bästa till detta men fungerar. Vill du köpa tomater som är strået vassare kan du räkna med att lägga på 10 kr och även få 100 g mindre.

I receptet som du ser en länk till här nedan använder vi oss av färsk basilika som så klart kostar en del. Men du kan göra såsen även med torkad basilika, mycket billigare på det viset även om resultatet kanske inte är lika bra. Använder du torkad basilika är det en fördel om såsen får dra lite extra då det tar längre tid för smaken att komma fram ur torkade kryddor.

Använder du billiga tomater och torkade kryddor kan du nog räkna med ca 2 kr för såsen. Väljer du finare tomater och färsk basilika kanske du får räkna 5 kr.

Allt du behöver göra är att hälla tomaterna i en skål, tillsätta en nypa salt och lite basilika, och röra ihop. Såsen ska inte kokas – den tillagas direkt på pizzan i ugnen, precis som man gör i Neapel.

Vill du förenkla ännu mer kan du använda en färdig pizzasås på burk eller flaska. Då stiger priset lite, ofta till 4–6 kronor per pizza, men du sparar ett par minuters förberedelse. Smaken blir sällan lika fräsch som den hemmagjorda, men det kan vara ett bra alternativ när tiden är knapp.

Ett smart tips är att inte använda inte för mycket sås. Ett tunt lager räcker – annars riskerar pizzan att bli blöt i mitten, särskilt om du har mycket ost och topping. Lägger du på en tunt lager så blir det även billigare då du troligen kan få ut fler portioner ut en burk.

Vill du ha inspiration till den klassiska italienska stilen hittar du här vår napolitanska pizzasås utan kokning – enkel, billig och otroligt smakrik.


Osten – En stor del av kostnaden

Om degen är billigast, så är osten tillsammans med den övriga toppingen nästan alltid det som kostar mest på en hemmagjord pizza. Men det betyder inte att du behöver snåla med smaken – det går att hitta prisvärda alternativ som både smälter bra och smakar gott.

Ost - En god del av pizzan men samtidigt en som kan kosta mycket

En vanlig pizza kräver ungefär 70 gram ost, vilket gör att valet av ost påverkar priset tydligt. Det är vad vi har på pizzan på bilden. En sak man ska tänka på när det gäller ost är att på en tunn pizza är att det inte är bättre med mycket. Risken är då att pizzan inte blir bra gräddad och bara blir ost i mitten.

En till sak att hålla utkik på är att färdigriven ost oftast inte är det billigaste. Ost finns ofta på rea och jag plockade själv upp en gouda för 70 kr kilot. Riven ost ICA Basic kostar 94 kr kilot.

💸 Exempel på kostnad per pizza:

  • Billig riven ost (ICA Basic, Eldorado, Euroshopper): ca 94 kr/kg → 6,60 kr/pizza
  • Ost på rea: ca 70 kr/kg → 5 kr/pizza
  • ½ Mozzarella (ICA basic): ca 10,50 kr/st → 5,25 kr/pizza
  • ½ Mozzarella (Zeta): ca 22,50 kr/st → 11,25 kr/pizza

Som du ser är det nästan samma pris på en reaost och ICA Basic mozzarella. Kan här tilläggas att detta är en mozzarella som har fått bra betyg. Väljer du en dyrare mozzarella är priset ungefär det dubbla.

Vill du spara pengar men ändå få den klassiska känslan, kan du blanda billigare ost med lite mozzarella. En 70/30-blandning (70 % vanlig ost, 30 % mozzarella) ger en fin balans mellan smak, smältning och pris.

Osten är alltså det du kan justera mest beroende på budget – du kan göra en god pizza för 5 kronor i ost eller en lyxigare variant för 11–12 kronor.


Topping – välj smart

Toppingen är delen som ger pizzan största delen av smaken och det är även här kostnaderna lätt sticker iväg. En smart toppingstrategi handlar om att använda få ingredienser med mycket smak – hellre kvalitet än kvantitet. Viktiga ä ratt komma ihåg att många ingredienser inte är samma sak som en godare pizza utan få kan vara godare.

I vår salamipizza räcker det med några skivor salami, lite lök och kanske några blad basilika (vi hade inte med det denna gången) för att pizzan ska kännas komplett. Den typen av topping ger mycket smak trots liten mängd – perfekt när du vill hålla budgeten nere.

Kostnad för vårt pizzaexempel:

  • Lök: ca 0,70 kr/pizza (en lök räcker till 2–3 pizzor) (kan självklart använda rödlök också)
  • Salami: ca 8,50 kr/pizza (några skivor räcker långt)

Vill du variera dig utan att spräcka budgeten? Prova dessa kombinationer:

  • Vegetarisk budgetpizza: rödlök, paprika, majs och vitlök – smakrikt och billigt
  • Klassisk Margherita: bara tomatsås, ost och basilika – minimalt men perfekt
  • Billig lyxpizza: några skivor lufttorkad skinka, ruccola och lite riven ost – enkelt men elegant
  • Capricciosa: Skinka och svamp på burk kostar inte mycket, en klassiker för många

Genom att planera toppingen kan du göra en riktigt smakrik pizza för 5–10 kronor i toppingkostnad. Det betyder att hela pizzan – inklusive deg, sås, ost och el – ofta landar under 20 kronor totalt.

Våra goda salamipizza

Visst – el och annat kostar också

När man räknar på vad en pizza faktiskt kostar att baka hemma kan man förstås gå hela vägen och ta med el, vatten, diskmedel och slitage på ugnen. Men i praktiken handlar det om småpengar.

Att värma ugnen till 250 grader och grädda en pizza i tio minuter kostar oftast under två kronor – en försumbar del av totalpriset. Det är snarare ingredienserna som avgör hur dyr eller billig pizzan blir.

Detta är även en kostnad du har egentligen oavsett vilken mat du lagar.


Vad kostade vår hemmagjord salamipizza?

Att baka egen pizza hemma är inte bara trevligt– det är också överraskande billigt. När man bryter ner kostnaden ser man snabbt att de flesta ingredienser kostar bara några kronor styck.

Här är vad en hemmagjord salamipizza med rödlök faktiskt landar på i pris:

DelmomentKostnad per pizza
Deg (vetemjöl, jäst, salt, olja)2 kr
Tomatsås (krossade tomater, basilika, salt)2 kr
Ost (ca 100 g blandad ost)5 kr
Topping (salami + rödlök)9,20 kr
Totalt:18,20 kr/pizza

Det betyder att du kan göra sex pizzor för under 120 kronor – ungefär vad en enda likvärdig pizza brukar kosta på pizzerian. Även om du räknar in lite el och andra småkostnader hamnar priset fortfarande under 20 kronor styck.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen