Äkta italiensk / Napolitansk pizzasås

En äkta napolitansk pizzasås handlar inte om avancerade ingredienser eller långkok – tvärtom. Det är enkelheten som gör den så bra. Bara bra tomater, lite salt och färsk basilika räcker för att skapa den där friska smaken som förvandlar en vanlig pizza till något riktigt speciellt.

Hemligheten ligger i att inte koka såsen. Genom att låta tomaterna tillagas direkt på pizzan i den heta ugnen bevaras deras naturliga sötma och syra. Resultatet blir en lätt, fräsch och balanserad sås som lyfter fram både osten och degen – precis som på en pizzeria i Neapel.

Det man behöver för att göra en god italiensk tomatsås till sin pizza är egentligen bara lite kärlek. Det tar inte lång tid att göra såsen och det är inte många ingredienser, så det krävs inte så mycket på den fronten. Lite omtanke och bra råvaror är det enda man egentligen behöver!

Tips för pizzasåsen

I detta recept ska det vara en burk med hela tomater av bra kvalitet. San Marzano-tomater brukar vara det naturliga valet för italienarna och det finns så klart att köpa i Sverige också. Det finns flera olika märken som har denna typ av tomater, t ex Mutti.

Välj hela tomater istället för krossade eller liknande. Det blir bättre och i detta lite mer autentiska recept ska man alltså ha hela tomater som man sedan mosar för hand! Välj också gärna en bra sorts tomater. Satsa på lite kvalitet och ta inte hela tomater från ICA Basic eller något sådant. De funkar i vissa saker men här ska smaken av tomaterna få blomma ut och ta för sig, vilket gör det extra viktigt att välja bra tomater.

Även färsk basilika ska ner i såsen, snarare än torkad. Den har också mer friskhet och fräschhet. Färsk basilika är något som italienarna gillar och den återfinner du t ex på klassiska napolitanska pizzan Margherita och många andra goda italienska pizzor.

Ett väldigt snabbt recept att laga

När du läser receptet här nedan kommer du snabbt att se att det nästan är lika enkelt som att bara öppna upp en burk med färdig pizzasås. Det tar egentligen inte många minuter att göra klart såsen. Det enda du behöver göra är att mosa de hela tomaterna noga och sen blanda ner bitar av basilika och lite salt!

Den stora fördelen är dock att resultatet blir klart bättre än färdigköpt sås! Detta är en klassisk italiensk sås som blir riktigt god på pizzan och som lyfter de övriga delarna till en ny nivå.

Napolitansk pizzasås

Recept av: Håkan
Den napolitanska pizzasåsen hyllas för sin enkelhet och fräschör. Den görs på bra tomater, lite salt och färsk basilika – inget socker, ingen lök, ingen kokning.
Genom att låta tomaterna tillagas direkt i ugnen bevaras deras naturliga sötma och syra, vilket ger en levande, frisk smak som inte tar över utan lyfter osten och degen. Resultatet är en balanserad pizzasås med tydlig tomatkaraktär – precis som på en äkta napolitansk pizzeria.
Tillagningstid 5 minuter
Total tid 5 minuter
Kök Italienskt
Portioner 6

Ingredienser

  • 1 burk Hela tomater - Gärna t ex San Marzano
  • 3 g Salt
  • 5-6 blad Färsk basilika

Instruktioner
 

  • Krossa tomaterna i en skål med händerna. Kan använda hjälpmedel till detta men blir resultat med händerna.
  • Dela basilikabladen i lite mindre delar och tillsätt dem tillsammans med saltet.
  • Rör ihop såsen och låt den vila.
  • Går att äta direkt men såsen blir ännu bättre om den är gjord dagen innan.

Utrustning

  • 1 Skål eller bunke

Övrigt

Detta är en sås som visar på att enkelhet kan vara det allra bästa.
Visst ännu enklare är det köpa en burk färdig sås och använda men annars blir det inte mycket enklare än detta. Ingen kokning eller annat och bara några minuter att krossa några tomater och blanda i basilika och salt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Rulla till toppen