Du har förberett degen, toppat pizzan och satt ugnen på max. Allt är redo – men när pizzan ska skjutsas in på stenen vägrar den lossna från spaden. Istället fastnar den, viker sig eller blir en trasslig degklump. Känner du igen dig? Du är inte ensam.
Här går vi igenom de vanligaste orsakerna till att pizzan fastnar och hur du kan undvika problemet.
Vanliga orsaker till att pizzan fastnar
För mycket fukt i degen
En blöt eller för lös deg klibbar lätt fast. Hög hydrering (mycket vatten i degen) ger fantastiskt resultat, men kräver rätt teknik. Om degen känns som lim när du formar den kan du prova att korta jäsningen något eller använda lite mer mjöl på arbetsytan. En välbalanserad deg ska kännas mjuk och elastisk, inte kladdig.
För lite mjöl eller semolina på spaden
Utan ett tunt lager mjöl under pizzan blir spaden som ett klisterark. Använd gärna semolina (durumvete) som glidmedel. Strö ett tunt, jämnt lager över hela spaden, men överdriv inte – för mycket mjöl kan ge brända prickar under pizzan.
För lång väntan
Om du bygger pizzan på spaden och låter den stå för länge börjar degen suga upp mjölet under och klibba fast. Försök därför bygga klart pizzan direkt innan gräddning, och ha ugnen ordentligt uppvärmd så du kan skjuta in pizzan på en gång. Om du märker att den börjat fastna – lyft försiktigt en kant och lägg in lite extra mjöl.
För mycket topping
Tunga eller vattniga ingredienser pressar ner degen mot spaden. Mozzarella som inte runnit av eller blöta grönsaker är klassiska bovar. Lägg hellre ett tunt, balanserat lager topping, och se till att färsk mozzarella får rinna av ordentligt innan du använder den. Mindre är ofta mer – en lätt toppad pizza glider bättre och gräddas jämnare.
Fel spade
Träspadar och metallspadar fungerar olika. En träspade är ofta bättre att bygga pizzan på eftersom den ”andas” lite, medan metallspaden är smidigare för att ta ut pizzan ur ugnen. Om du använder metallspade hela vägen – se till att mjöla extra noga, och rör lätt på pizzan innan du skjuter in den så du känner att den glider fritt.

Tips för att undvika att pizzan fastnar
- Mjöla smart – använd rikligt med mjöl, semolina eller mannagryn på spaden. Skaka av överflöd så det inte bränns i ugnen.
- Bygg snabbt – montera pizzan direkt på spaden och skjut in den inom en minut eller två.
- Anpassa degen – för hög hydrering kräver träning. Om du är nybörjare, håll dig runt 60–65 % vattenhalt.
- Torka toppingen – låt mozzarella rinna av ordentligt, och förstek grönsaker som avger mycket vätska.
- Välj rätt spade – trä för inskjutning, metall för att hämta ut. Kombon är oslagbar.
- Testa ”shake-metoden” – skaka lätt på spaden innan pizzan går in i ugnen. Rör den sig fritt är du redo, sitter den fast måste du lossa med lite extra mjöl.



