Pizza i vanlig ugn vs. varmluftsugn (och pizzaläge)

När man bakar pizza hemma är ugnen den största begränsningen jämfört med pizzerians rejäla pizzaugn eller en riktig vedugn. Men vilken inställning är egentligen bäst i en vanlig hemmaugn – över-/undervärme, varmluft eller kanske det nya ”pizzaläget” som finns på vissa moderna ugnar? Alla fungerar, men de ger olika resultat.


Vanlig ugn (över- och undervärme)

Den klassiska inställningen med värme uppifrån och nerifrån är det säkraste kortet för hemmabakad pizza. Du får värme både uppifrån och nerifrån, vilket ger en jämnare gräddning och det är också det alternativ som kommer närmast en riktig pizzaugn.

Enklast är att placera pizzan mitt i ugnen för att få jämn värme både ovanifrån och under, men du kan också anpassa dig lite beroende på vad du är ute efter när du ska baka pizza. Du kan flytta pizzan lite närmare toppen för att få lite mer värme på toppingen och osten samt lite mer färg på ovansidan av kanterna. Du kan placera pizzan lite längre ner istället om du vill ha lite mer värme på undersidan.

Vanliga ugnar har oftast en grillfunktion. Då får man extra värme ovanifrån. Detta kan vara ett bra sätt att få upp lite extra värme i ugnen (pizzor ska gärna gräddas på så hög värme som möjligt) och det gör även att pizzans kanter får lite extra fras. Du kan med fördel testa att köra på grill-läget på ugnen när du gör pizza – speciellt om du använder en pizzasten eller pizzastål!

Att göra flera pizzor samtidigt i en vanlig ugn är sällan den bästa idèn. Det blir för dåligt med värme då ena pizzan tar upp värme underifrån men får för lite på toppen och tvärtom. Så gör en pizza i taget helt enkelt.

Fördelar:

  • Botten får bra kontaktvärme från undervärmen.
  • Du kan styra gräddningen: flytta upp pizzan för mer färg på kanterna eller ner för mer krisp i botten.
  • Funkar bra ihop med pizzastål eller pizzasten.
  • Du kan använda grillläge för extra fräs på ovansidan av pizzan

Nackdelar:

  • Ugnen värms långsammare och kan vara ojämn mellan nivåerna.
  • Kommer inte riktigt upp i samma temperatur som en varmluftsugn.
  • Får inte riktigt samma jämna värme så kan gräddas lite mer ojämnt.
  • Svårt att grädda flera pizzor samtidigt.

Varmluftsugn

Varmluftsläget använder en fläkt som cirkulerar den heta luften runt om pizzan. Det ger en jämnare temperatur i hela ugnen och gör att den blir varm snabbare. En varmluftsugn blir normalt också lite varmare totalt än en vanlig ugn, eller åtminstone att den värme som finns blir lite mer effektiv.

Det ser man på många olika saker man kan tillaga i ugn som pommes frites eller liknande – på paketet brukar det då stå att man ska sätta ugnen på 225 grader, eller om det är varmluftsugn 200 grader.

Att ha hög effektiv temperatur i ugnen är bra för att grädda pizza då man gärna vill ha hög temperatur och ha pizzan inne lite kortare tid för gräddning. Vanliga ugnar har ett problem på den här fronten eftersom de oftast inte går att få varmare än runt 250-300 grader och det är inte i närheten av hur varmt det blir i en pizzaugn (som blir mellan 300 och 500 grader) eller vedeldad ugn (400-500 grader).

Varmluftsugn???

Just varmluft har också nackdelar. Eftersom varmluften hela tiden blåser över pizzan kan den torka ut snabbare. Det innebär att t ex osten kan bli lite torr.

Problemet man kan stöta på är helt enkelt att toppings och ovansidan på pizzan kan bli färdig lite snabbare än botten och då har man valet att antingen ha en botten som inte får gå riktigt så länge man hade velat, men med ovansidan lagom klar, eller att man kör klart botten perfekt men att toppings istället blir lite torra.

Hur stort problem detta faktiskt är får man väl helt enkelt prova själv. Det finns både fördelar och nackdelar med att köra på varmluft och om det är något för dig beror lite på vad du tycker är viktigast när du gör pizza!

En bonus med varmluftsugn är att den funkar om man vill göra flera pizzor samtidigt. Det är fortfarande rekommenderat att grädda en pizza i taget för bäst resultat, MEN det är i alla fall möjligt att få till ok pizzor om man kör flera plåtar på en gång. Varmluften sprider sig i hela ugnen och ger en bra värme även om det står något ovanför eller under, vilket inte är fallet i en vanlig ugn med över- och undervärme. Där blockeras värmen av saker som står för.

Fördelar:

  • Snabbare uppvärmning och lite högre effektiv temperatur.
  • Möjlighet att grädda flera pizzor på olika nivåer, även om en pizza i taget är att föredra.
  • Jämnare temperatur.

Nackdelar:

  • Botten får inte den direkta värmen. Om du använder dig av en pizzasten eller pizzastål kan du dock lösa detta problem och få bra undervärme även i en varmluftsugn.
  • Pizzans toppings som ost kan torka ut lite snabbare.
  • Utan pizzastål eller pizzasten kan det vara lite svårare att få botten klar lika snabbt som kanterna.

Pizzaläge – vad innebär det?

Många moderna ugnar har idag ett särskilt pizzaläge. Det är ofta en kombination av stark undervärme, varmluft och ibland även grill. Tanken är att efterlikna de extrema temperaturerna och den intensiva värmespridningen i en riktig pizzaugn.

När pizzaläget fungerar som det ska får du en botten som sätter sig snabbt tack vare undervärmen, en fyllning som gräddas jämnt av fläkten och kanter som får fin färg och bubblig ost av grillen. Det kan ge en balans som faktiskt slår både vanlig ugn och standard varmluft – men det beror mycket på vilken ugn du har.

På enklare modeller är pizzaläget mest en marknadsföringsetikett och skillnaden blir då inte heller så stor från vanligt läge på ugnen. På bättre ugnar kan det däremot vara riktigt effektivt, särskilt om du kombinerar det med ett pizzastål eller liknande. Då kan du komma förvånansvärt nära känslan av en äkta pizzaugn hemma!

Fördelar:

  • Ger extra krisp underifrån tack vare stark undervärme.
  • Varmluften gör att pizzan gräddas snabbare och jämnare.
  • Grillfunktionen från ovan ger bubblig ost och fin färg på kanterna.

Nackdelar:

  • Kvaliteten varierar mellan olika ugnar – ibland är det mest en marknadsföringsfunktion.
  • Du får bäst resultat om du kombinerar pizzaläget med en pizzasten eller ett pizzastål, så att du kan lägga in din pizza på ett riktigt varmt underlag direkt.

Vilket läge är bäst för pizza?

  • Enstaka pizzor: Det finns lite olika fördelar och nackdelar men utan pizzastål kan det vara bättre med en vanlig ugn med över- och undervärme, för att få så bra botten som möjligt utan att man torkar ut ost och toppings. Har man varmluftsugn med pizzasten eller pizzastål är det kanske istället så att denna är aningen bättre, för man får en lite snabbare och jämnare gräddning men också bra botten tack vare den direkta värmen.
  • Flera pizzor samtidigt: Varmluft kan vara praktiskt om man vill göra mer än en pizza samtidigt. Det kan vara bra om man verkligen behöver få ut många pizzor snabbt men det är inget att rekommendera om man vill få en så bra gräddad pizza som det bara går. Det är alltid bättre att grädda dem en och en om man gör det i en vanlig ugn hemma!
  • Har du pizzaläge: Testa! På många ugnar kan det ge bättre balans än både vanlig ugn och standard varmluft, särskilt om du använder pizzastål.

Tips för bästa resultat

  • Förvärm länge: Låt stenen eller stålet ligga inne minst 30–45 minuter på maxvärme.
  • Placera rätt: I vanlig ugn – börja i mitten, flytta upp mot slutet. I varmluft eller pizzaläge – kör i mitten för jämnast värme. Det går också att testa att köra med t ex ett pizzastål eller pizzasten på översta hyllan, med grillfunktionen igång. Då försöker man verkligen maximera värmen för att kunna grädda pizzan intensivt i en kortare tid (3-4 minuter).
  • Avsluta med grill: Vill du ha extra färg, slå på grillen sista minuten.
  • En pizza i taget ger bäst resultat – även i varmluft.

För hemmagjord pizza kan det vara värt att testa lite olika inställningar och lägen för att se vad du gillar bäst. De har alla sina egna fördelar. En vanlig klassisk ugn utan varmluft, ska dock inte underskattas. Man får en bra pizzabotten i vanlig ugn med över-/undervärme! Man ska dock tänka på att även om undervärmen från ugnen ger ok värme för botten så blir det alltid ett klart bättre resultat om man kan ha någon slags förvärmt underlag att lägga in pizzan på, som en pizzasten!

Varmluft kan vara praktiskt för flera pizzor, men ger ett lite torrare resultat. Om man skaffar ett pizzastål är det dock istället minst lika bra som en vanlig ugn med över- och undervärme! Om din ugn har ett pizzaläge är det väl värt att prova – rätt inställd kan den ge ett resultat som ligger närmare en riktig pizzaugn, särskilt om du använder pizzastål eller pizzasten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen