Pizza Bianco / Vit pizza – God pizza utan tomatsås

Du kanske har hört namnet Pizza Bianco eller Pizza Bianca någon gång? Kanske det svenska uttrycket ”vit pizza”? Det är helt enkelt en pizza som inte har någon tomatsås / tomatbaserad pizzasås. Det innebär dock inte att den inte har någon sås alls. Det kan vara en pizza utan sås men även en pizza som har en annan typ av pizzasås istället.

En vit pizza kan ha olika typer av vit sås, eller helt enkelt bara ost som bas. Men vad gör det för skillnad egentligen? Det ska jag berätta!

Tomatsås har en viss smak och det passar väldigt bra till många typer av pizzor, men det går även att gå en annan väg smakmässigt. En vit sås som har t ex creme fraiche, ricotta, färskost eller liknande på har en helt annan typ av smak. Det är en gräddigare, fetare, rundare och i vissa fall även lite syrligare smak – vilket passar väldigt bra till många typer av pizzor.

Det handlar inte så mycket om att man måste göra ett val om man tycker om det ena eller det andra. Bägge är väldigt gott. Och man behöver inte alltid göra en variant heller, utan det går att variera efter vad man är sugen på. Om du inte har testat en pizza bianco tidigare så tycker jag helt klart att du ska göra ett försök snart, för det är verkligen riktigt mumsigt!

Vad är pizza bianco egentligen?

“Bianco” betyder helt enkelt “vit” på italienska. En pizza bianco saknar tomatsås, men det betyder inte att den är smaklös – tvärtom. Basen är ofta en vit sås av creme fraiche, ricotta, burrata, mascarpone eller olivolja, ibland bara god ost (getost, mozzarella, parmesan till exempel) och lite örter. Resultatet blir en mildare men fylligare smakupplevelse.

Man kan antingen göra en vit pizza för att man vill kombinera smakerna riktigt bra. Det där lite syrliga och fräscha, men ändå lite feta, i creme fraichen tillsammans med något kryddigt. Eller gör man det för att man vill åt lite mer rena smaker. Skala bort onödiga saker och låta påläggen verkligen få ta plats. Utan tomatsås blir det färre saker som distraherar smaklökarna.

Det finns två huvudtyper av pizza bianco:

  1. Med vit sås – Exempelvis creme fraiche, ricotta, burrata, mascarpone, färskost, bechamel eller liknande. Det finns många olika saker man kan använda för att bygga ihop en vit sås. Försök anpassa ditt val till vad du ska ha på pizzan i övrigt!
  2. Utan sås alls – Där man istället nöjer sig med en lite enklare grund på pizzan. Här kan man bara ha olika typer av goda ostar och även exempelvis olivolja och vitlök. Man skippar lite av tomatsåsens syra och sötma (och distinkta smak) och går mer på umami, sälta och fett (på ett bra sätt).
Creme fraiche och Ricotta blir en bra vit sås till pizza

Båda varianterna har sin charm, men de ger lite olika karaktär. Med sås blir pizzan lite krämigare och “comfort food”-aktig, medan varianten utan sås kan bli lite mer elegant och där man mer hyllar specifika produkter (som en viss ost) och satsar på rena och fina smaker.

Några exempel på vit pizza med och utan sås:

Ett väldigt enkelt men gott och ganska klassiskt exempel är ”Pizza med getost, honung och pinjenötter / valnötter”. Det är en pizza som bara har getost och parmensanost som grund, men trots få ingredienser och ingen sås, så blir pizzan ändå väldigt god och faktiskt inte torr heller. En god olivolja som ringlas ovanpå hjälper också till här.

Ett alternativ MED en vit sås är t ex ”Pizza med creme fraiche, stekt grönkål och vitlök”. Det är också en enkel pizza i grunden, som får en väldigt härlig rund smak av creme fraische. Den matchar sedan väldigt bra tillsammans med det stekta grönkålets smakrika krispighet och vitlöken som en riktigt smakhöjare ovanpå det.

Den sistnämnda varianten är också ett väldigt bra recept för den som vill göra pinsa! Vi lägger ut olika pizzarecept hela tiden och en del av dem är för pizza bianca, så håll utkik och se om du hittar någon favorit.

Varför pizza bianco är ett så trevligt alternativ

Det fina med en pizza bianco är att den öppnar upp för smaker som annars lätt försvinner under den syrliga tomatsåsen. En mild ostbas gör att råvaror som svamp, potatis, karamelliserad lök, parmaskinka eller tryffelolja får blomma ut. Det blir lite mer subtilt. Lite mer elegant. Kanske till och med lite mer vuxet.

Dessutom är det perfekt när du vill äta pizza men har börjat tröttna på det gamla vanliga och vill ha lite variation! Även om man kan göra många olika vanliga pizzor så blir det till slut lite mycket av samma. Speciellt om man fortsätter att göra sina gamla favoriter om och om igen. Det som behövs är att hitta lite nya favoriter, som är lite ”outside the box”.

Olika vita såser och baser att testa

Det finns många sätt att bygga en vit pizza-bas. Här är några klassiker och några andra trevliga alternativ:

  • Creme fraiche – Frisk och lätt men ändå med en rund och fyllig smak. Funkar till nästan allt! Perfekt med till exempel rökt lax eller svamp.
  • Ricotta (italiensk färskost) – Mild, lätt och söt. Särskilt god ihop med lite citronzest och spenat, men det finns många recept att välja på.
  • Mascarpone (italiensk färskost ofta använd i desserter) – Ger en mjuk, fet och rund smak. Testa med klassikern päron och gorgonzola!
  • Burrata (delikatessmozzarella med grädde) – Extra mjuk, gräddig och krämig! Läggs på efter gräddning för maximal krämighet.
  • Vit bechamel (klassisk vit sås gjord på mjölk, smör och mjöl) – En klassiker som funkar som en bra bas för vit pizza. Särskilt god till skinka och ost.
  • Cream Cheese / Gräddost (mjuk, krämig och fet färskost) – En fet och gräddig färskost som ger en härligt len smak. Fint med t ex dill / gräslök och lax.
  • Olivolja & vitlök – Så enkelt men också så gott. Pensla på degen innan bakning och strö över ost, örter och lite flingsalt. Detta kan även blandas med de andra alternativen för en riktigt smarrig blandning.

Vill du ha en snabb “allt-i-ett-sås”?

Rör ihop: 1 dl creme fraiche, ½ dl ricotta, 1 msk olivolja, en nypa salt, lite riven vitlök och gärna några droppar citron. Klart på två minuter och är svingott!

Topping på vit pizza – Hur ska man tänka?

Eftersom såsen inte tar över smakerna här, blir toppingen desto viktigare. Man kan tänka på några olika sätt. Antingen kan man få på lite mer försiktiga smaker – sådant som kanske inte riktigt kommer fram tillräckligt mycket när man kör tomatsås och ost – eller så kan man köra på mer smakrika saker och då verkligen låta dem få stå i centrum.

Du kan alltså göra en pizza med sparris och lite brynt smör om du vill. Pålägg som har försiktiga och lite lyxiga smaker men som lätt försvinner eller inte blir så spännande om man lägger på dem på en vanlig pizza med tomatsås. ELLER så kan du satsa på att slänga på någon kryddig korv, nduja eller liknande som har väldigt mycket smak och hetta – och låta den krämiga och fylliga smaken från t ex Creme fraiche och Ricotta balansera upp det till en ny nivå.

Vill du ha tips på några spännande, bra kombinationer kan du slänga ett öga på listan nedan:

Tänk på att dessa recept visar på toppings ovanpå en pizza med en vit sås och att en del av dem också kräver att du lägger på t ex creme fraiche eller en vit sås gjord på en blandning av några olika ”vita” ingredienser. Då får du först lägga på det du vill använda som sås istället för tomatsås och sedan de övriga ingredienserna. I några av recepten står det med vad du kan använda, t ex Ricotta. En del kanske inte ens behöver en sås!

Små hacks som lyfter din bianco

  • Förgrädda botten om du använder en tjockare deg. Då slipper du att mitten blir degig.
  • Lägg på känsliga ingredienser efteråt – Som prosciutto, burrata eller rucola. En del saker kan läggas på både före och efter för lite olika smak och känsla.
  • Var försiktig med såsen – Mycket sås och ost är gott, men det kan bli för mycket av det goda. För mycket och pizzan blir mjuk och sladdrig istället.
  • Grädda varmt! – Det ska vara 250 grader eller mer. Pizzasten eller stål gör stor skillnad.
  • Avsluta med en ”final touch” efter gräddning – Några droppar citron, färsk timjan, lite olivolja eller en nypa havssalt gör enorm skillnad.
  • Rosta vitlöken först – Istället för rå vitlök i såsen. Det ger sötare och mjukare smak.
  • Riv lite citronzest över pizzan direkt efter gräddning. Det passar inte alla toppings men i många fall! Det fräschar upp smakerna!
  • Låt degen jäsa länge – Det är inte bara för pizza napoletana. En långjäst deg får bättre smak och lättare struktur även för bianco.
  • Ringla över kall olivolja efteråt – Inte före gräddning. Den behåller sin smak bättre och blir fräschare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen