Ja, det kan man faktiskt. Många pizzabagare och italienare får nog rysningar bara av tanken, men rent praktiskt funkar det bättre än man kan tro.
Ketchup är ju i grunden en tomatbaserad sås med socker, syra och kryddor – precis som en del enklare pizzasåser. Skillnaden ligger huvudsakligen i balansen, och det är den man behöver tänka på om man vill köra ketchup som grund för sin sås.
Jag har själv gjort några test för att se hur det blir med en ketchup-baserad pizzasås. Jag tog ganska få ingredienser medvetet, för att just ketchupen skulle få ta plats och för att man ska kunna hitta de ingredienserna i sitt skafferi. Dock ville jag ändå göra mer än att bara ha ketchup – för att se om man faktiskt kan göra en riktig och vettig sås med ketchup som grund.
Jag skulle gissa på att de flesta som använder ketchup som pizzasås gör det för att de behöver något väldigt enkelt och väldigt snabbt. Inte för att det kanske är deras första val. Ketchup funkar som pizzasås! Det går fint att ha BARA ketchup som den är, utan några extra ingredienser. MEN det finns bättre alternativ där ute.
Om du vill gå en mellanväg och använda ketchup kan du också ha ketchup som grund men lägga till några ytterligare ingredienser för att förhöja smakerna och få den att passa bättre till pizza. Som bonus kommer du då också bort ifrån den klassiska enkla och lite barnsliga smak som ketchup förknippas med.
Min pizzasås på ketchup
Den här såsen ska du bara blanda ihop i en skål. Inte koka eller något sådant. Det tar ca 2 minuter på sin höjd, beroende på hur snabb du är på att ta fram ingredienserna! Det jag gjorde var att jag hade ketchup som grund. Sen la jag till:
- Tomatpuré – För att få lite mer riktig tomatsmak och friskhet.
- Vitlökspulver – Vitlök är alltid gott och ger en smakrik italiensk touch.
- Torkad basilika – Ger lite mer pizzasmak. Du kan också ha oregano.
- Salt – Salt framhäver andra smaker och har en naturlig plats i de flesta rätter. Men är inget måste!
Det var allt! Jag ville hålla det till ingredienser som du troligen har hemma, även när det är ganska tomt i skafferiet. Du kan givetvis lägga till något mer som olivolja, svartpeppar, andra kryddor osv också. Och har du ingen tomatpuré så kan du klara dig utan!
Om du undrar över exakta mängder så har jag inte gjort något riktigt recept för den här pizzasåsen ännu men det kommer nog inom en snar framtid. Jag skulle tro att jag hade ca 2 dl ketchup och 1 stor matsked tomatpuré och sedan bara lite lätt kryddning med salt, torkad basilika och vitlökspulver. Här kan du justera själv. Var bara försiktig med saltet då det lätt kan bli lite mycket!
Med de mängder jag använde så räcker såsen till 2-3 stora pizzor, lite beroende på hur mycket sås du föredrar på din pizza.

Det jag märkte med min ketchupsås var att den blev lite mindre frisk än om man gör en tomatsås med en bas på t ex krossade tomater, tomatpuré eller hela tomater på burk.
Ketchup har ganska fyllig smak och mycket sötma och även en del sälta. Detta ger en specifik smak och det är svårt att få till den friska syrligheten som vanlig tomatsås har, utan att lägga till fler ingredienser.
Dock märks detta mestadels om man smakar på såsen rakt av och inte så mycket på pizzan. Speciellt om man har en pizza med mycket ost och andra ingredienser!
Jag skulle säga att om du vill göra en väldigt enkel pizza, t ex med bara tomatsås, ost och basilika (någon typ av Margherita) eller allmänt få ingredienser – ta då och gör en bättre pizzasås. För då kommer såsen vara en så pass viktig del av pizzan.
Ifall du ska göra en pizza av lite mer enkel och vanlig typ, eller med mer pålägg osv, så kan du utan problem använda ketchup till din pizzasås. För då ska inte såsen i sig bära upp smaken av pizzan på samma vis och såsen försvinner mer i helheten.
Varför ketchup funkar som pizzasås
Ketchup innehåller redan flera av de komponenter som behövs i en pizzasås: tomatpuré, vinäger, salt, lite sötma och kryddor. Den är dessutom färdig att använda, vilket gör den perfekt om man vill slänga ihop en riktigt snabb pizza, eller om man saknar ingredienserna som vanligen finns i en tomatsås.
Vid tillagning i ugn karamelliseras sockret i ketchupen lätt, vilket kan ge en rätt trevlig rostad tomatsmak – särskilt om man har mycket ost och salta toppings ovanpå. Den fäster också bra på pizzabotten och bränns inte lika lätt som rå tomatpuré kan göra.
Ketchup är ju som sagt redan en färdig sås. Även om man inte alltid tänker på det. Så den är klar att använda. Sen kan man också om man vill lägga till lite andra ingredienser för att piffa till den lite extra – någon extra krydda som basilika, oregano eller vitlök, lite olja osv.
Vi har några små “recept” eller uppgraderingar snarare, längre ner i artikeln, där du kan få idéer om hur du kan lyfta din ketchup-baserade pizzasås med bara några få extra ingredienser.

Nackdelarna med ketchup på pizzan
Det största problemet är att ketchup är lite för söt och för “vinägrig” i sig själv. På en riktigt varm ugn blir syran tydligare och sötman kan ta över smaken i såsen lite mer än man vill. Det kan göra att såsen blir mindre frisk och pigg.
Det gör att såsen riskerar att få en lite för söt och kvalmig smak. Det är inget stort problem men märks som sagt av lite mer om man vill göra en pizza med få ingredienser, där varje sak behöver glänsa.
Dessutom vet de flesta hur ketchup smakar. Vi svenskar äter ketchup till varmkorv, spagetti och köttfärsås, pommes frites, köttbullar eller falukorv och makaroner, till potatismos och en hel del andra saker också för den delen. Vi känner igen smaken helt enkelt.
Och smaken kan förknippas med simpel mat och kanske lite barnslig enkelhet många gånger. Man vill ju inte gärna att ens fina hembakade pizza bara ska påminna en om alla gånger man käkat makaroner och köttbullar innan träningen.
En pizza med ketchup kan med lite otur kännas mer som “barnpizza” än som något vuxet och balanserat. Lite av den lyxiga smaken kan försvinna.
MEN som jag sagt tidigare… Detta är mestadels ett problem om man vill göra en lite finare och lyxigare pizza med få ingredienser. Om du gör en vanlig klassisk pizza med mycket ost, skinka och kanske något mer, så kommer du inte störa sig på att du har ketchup i din pizzasås! Då passar den ganska bra!
Ketchup saknar, som man kanske kunde lista ut, den djupare tomatsmaken som man får i en sås baserad på passerade tomater, tomatpuré eller krossade tomater etc. Den har inte heller riktigt den typ av kryddning som man ser i vanliga fall i en klassisk tomatsås som vitlök och örter. Den fungerar på en pizza helt klart, men de flesta skulle nog ändå hålla med om att den passar bättre som nödlösning än som standardbas.
Om du vill ha ketchup som bas så blir såsen klart godare om du också lägger till lite andra ingredienser än om du bara kör ketchup och inget mer. Lite tomatpuré gör en stor skillnad och sen även lite kryddor som vitlök och basilika / oregano. Som jag hade i mitt recept när jag provade. Då får man upp smakerna och det blir både lite mer ”tomatigt” och lite mer pizzakryddat.
Hur italienare ser på ketchup

I Italien är ketchup på pizza i princip ett skämt. Man använder det ibland till pommes eller kött, men inte till pizza eller till pasta heller för den delen. Det är inte så mycket för att de “hatar” ketchup (vilket man kanske kunde tro) som för att de har en väldigt tydlig bild av vad pizza och pasta ska vara: en balans mellan enkelhet och råvarukvalitet.
Att ersätta en äkta tomatsås gjord på rätt sätt och med rätt ingredienser (exempelvis handmosade San Marzano-tomater med lite salt och basilika) med vanlig ketchup ses ungefär som att ersätta olivolja med margarin – det går i vissa fall, men det blir bara inte rätt och inte lika gott.
Italienarna är ju väldigt petiga med maten och det finns många do’s och don’ts i deras matlagning. Ett antal av dessa regler handlar om just ketchup och hur man ska undvika den om man bara kan!
Men utanför Italien? För vanligt folk som du och jag? Man får göra precis som man vill och vad som passar. Bara man själv gillar det och tycker att det är en ok lösning, så är det bara att köra på.
Så gör du ketchupen mer “pizzamässig”
Det krävs bara ett par små justeringar för att ketchupen ska kännas mer som en riktig pizzasås. Här är några snabba varianter som fungerar:
1. Snabbfixad tomatboost
- 3 delar ketchup
- 1 del tomatpuré
- En nypa torkad oregano
Mindre söt, mer tomatsmak och lite mer klassisk pizzasmak.
2. Lite hetta
- Ketchup
- Några droppar tabasco eller lite chiliflakes
- En skvätt olivolja
Perfekt om du har stark korv eller salami som topping.
3. “Italiensk pizzasås light”
- Ketchup
- Några stänk vitlökspulver eller pressad vitlök
- Lite svartpeppar och en nypa basilika
Enkel men funkar oväntat bra.
4. Krämigare variant
- Ketchup
- En klick crème fraîche eller ricotta
Mjukare, mildare smak – bra till vit pizza med t.ex. kyckling eller svamp. Tekniskt sett mer en vit sås än en tomatsås, men riktigt gott.
5. Umami-kick
- Ketchup
- Några droppar soja eller worcestershiresås
Djupare smak, särskilt bra om du inte har mycket ost. Funkar också bra när du har friskare toppings som grönsaker eller sådant utan så mycket krydda, för att balansera upp!
Så vad säger vi då om ketchup som pizzasås?
Ketchup är ingen klassisk pizzasås, men den kan absolut funka – särskilt om man anpassar den lite och lägger till några ytterligare ingredienser / kryddor.
Det är inte traditionellt och det kommer inte vinna några italienska priser, men för hemmabruk, en snabb middag eller barnpizza är det ett helt rimligt val. Det går riktigt snabbt, behöver inte tillagas och kräver extremt få ingredienser.
Om du använder ketchup på pizza – gör då på rätt sätt. Ta det inte på din margherita utan gör en pizza med mycket ost och andra ingredienser där pizzasåsen inte är tänkt att bära upp hela pizzan eller vara en alltför central del.
Vill du använda ketchup men samtidigt få lite bättre smaker och mer pizzakänsla / balanserat: Banda upp ketchupen med flera andra ingredienser som passar till det du ska ha på pizzan. Du kan t ex ta något av de tipsen vi har här ovan.
Om du är någon som gillar att köra ketchup på pizzan och alltid har gjort det – ta dock och prova att göra en riktigt pizzasås någon gång. Du kan säkert bli positivt överraskad! Vi har ett antal intressanta recept du kan prova.



