Billiga pizzatoppings som blir till goda pizzor

En av styrkorna med pizza är att det kan vara riktigt billig mat. Visst det är svårt att slå en middag med makaroner och köttbullar men du behöver inte komma långt efter när det gäller pizza. Vi skrev en artikel för ett tag sedan där vi gick in lite på vad de olika delarna kostar att göra – Baka pizza billigt hemma – här är vad det faktiskt kostar.

Det artikeln kom fram till var att det är själva toppingen som kostar pengar när det gäller pizza. En botten och tomatsås går att göra för under 5 kr utan några problem. Toppingen är där pengarna kan dra iväg beroende på vad som väljs att ha på.

Här ska vi därför tipsa om lite olika toppings som du kan ha på som inte kostar mycket. Det vi inte tar upp här är ost som en topping. Osten står den också för en större del av kostnaden men om du t ex köper en ost på rea behöver det inte bli speciellt mycket pengar. I vårt exempel hade vi ost på för ungefär 5 kr vilket kunde jämföras med dyrare alternativ som var ca 11 kr.


Billiga toppings att ha på pizzan

En sak som du snabbt kommer att se är att saker inte behöver kosta mycket för att smaka mycket. Vi kommer senare även att ta upp lite andra tips för hur du kan få ner på kostnaden på din pizza genom att bara vara lite smart.

Gul lök

En klassiker som ofta glöms bort på pizza. Skivad tunt och lagd ovanpå innan gräddning får den en fin karamelliserad yta och en mild sötma. Den förvandlas från vardagsingrediens till smakförstärkare och passar till nästan allt – från tomatsåsbaserade pizzor till vita varianter med crème fraiche.

Vill du ha löken till att vara en lite större del av pizzan kan du t o m lägga på den efter pizzan är gräddad. Då behöver löken vara lite mildare i smak för annars riskerar den att ta över för mycket. Har du en lök med med sting i sig är ett bra tips att bara lägga in den en minut eller två i slutet av gräddningen. Då hinner den bara tappa lite av stinget och mjukna till lätt.

Gul lök = Både gott och billigt på pizzan
Gul lök = Både gott och billigt på pizzan

Vitkål eller spetskål

Kål är billig, nyttig och fantastisk i ugnen. När den får rosta lite blir den lätt krispig och får en nötig ton som passar perfekt ihop med ost. Strimla den tunt, ringla över olivolja och lite salt innan pizzan åker in. Speciellt god tillsammans med lök eller potatis. Du kan tänka lite åt kålpuddingshållet och hur du vill att kålen där ska vara.

Rödbetor

Rödbetor är ett sätt att få färg och djup smak utan att det kostar mer än några kronor. Skiva dem tunt eller riv grovt, lägg på tillsammans med vitost eller hushållsost och låt dem rosta lätt. Den naturliga sötman lyfter hela pizzan och ser dessutom riktigt snygg ut.

Bjudet du på en pizza med rödbetor kommer troligen den som får pizzan också att tänka att det var något lite speciellt du bjöd på. Detta samtidigt som du vet med dig själv att det även vara billigt att lägga på den.

Potatis

Potatis på pizza låter kanske märkligt, men det är en gammal italiensk klassiker. Skiva kokt potatis tunt och lägg på med lite olja, salt och kanske en nypa rosmarin. Den gör pizzan matigare och ger en mild, rund smak som gifter sig fint med lök, ost eller vitlök.

Morötter

Ett oväntat men lysande sätt att få sötma och färg. Riv morötterna fint och strö över innan gräddning. De blir lätt rostade och får en karamellig ton som påminner om sötpotatis. Prova ihop med lite vitost eller crème fraiche som bas.

Morot kanske inte är det vanligaste på pizza men kan vara riktigt gott

Finns flera alternativ hur du kan ha dem på en pizza och jämfört med mycket annat är morötter billiga.

Tonfisk på burk

En burk tonfisk kan räcka till flera pizzor. Den är rik på smak, mättande och fungerar utmärkt med lök och oliver. Lägg den på efter att pizzan gräddats färdigt så håller den sig saftig. Lite pressad citron över förhöjer smaken ännu mer.

Ägg

Ett ägg mitt på pizzan är en enkel detalj som gör stor skillnad. Det ger krämighet och känns lyxigt trots att det kostar nästan ingenting. Knäck ägget på pizzan ungefär halvvägs in i gräddningen så gulan blir lagom rinnig.

”Vanlig korv”

Korv på en pizza behöver inte vara någon fancy salami för en massa pengar utan kan vara en enklare mer vanlig korv också som kostar betydlig mycket mindre. Ofta kan du ersätta annan dyrare korv rakt av med billigare vanliga varianter och sedan kanske bara krydda på lite extra för att få in lite mer smak.

Rödlök och majs

Den färgstarka duon som många förbiser. Rödlök ger syra och sötma, majs tillför saftighet och textur. Tillsammans blir de ett friskt inslag på vilken pizza som helst – särskilt om du toppar med lite chili eller vitost.

Spenat (fryst går utmärkt)

Ett billigt sätt att få in grönska. Tina spenaten, krama ur vätskan och lägg på efter osten. Den passar särskilt bra ihop med vitlök, ägg eller lite riven ost. Enkla ingredienser som tillsammans blir överraskande eleganta.


Använd små mängder med kontrast och kolla i kylskåpet

Billig pizza handlar inte om att snåla, utan om att använda det du har smart. Hemligheten ligger ofta i balans – att kombinera olika smaker och texturer så att det känns genomtänkt, även när ingredienserna är enkla. En bra pizza behöver något salt, något krämigt och något friskt för att smaka riktigt bra.

Har du mycket ost? Då räcker det med lite lök eller syra från tomat för att skapa kontrast. Är toppingen mest grönsaker? Lägg till något med sälta – lite smulad vitost, en skvätt olivolja eller bara några droppar citronsaft efter gräddning. Det lilla extra gör att pizzan smakar mer som en helhet och inte bara “deg med grejer på”.

Tänk också på mängden. Billiga ingredienser är bäst när de inte täcker allt. Låt varje smak få plats. Några tunna skivor potatis kan räcka, liksom ett par lökringar eller en nypa ost på rätt ställe. En pizza blir ofta bättre av att ha färre ingredienser som samarbetar, än tio som slåss om uppmärksamheten.

Det blir heller sällan bättre av att ha stora mängder av ingredienserna på. Tar vi osten som ett exempel kan för mycket sådan göra att pizzan inte ens bakas bra. Kollar vi kött på eller liknande så måste man liksom inte få en hel salamiskiva i varje tugga. Sen ska det inte direkt vara som i en del skräckexempel som finns på billig fryst pizza där de typ lagt på 4 skivor salami på hela pizzan och sedan tycker det är okej.

En balans ska det självklart vara, bara att svaret ofta inte är mer av varje sak på utan en lagom mängd är det allra bästa.

Ditt kylskåp

Och framför allt: börja i kylskåpet. Nästan alla har rester som går att förvandla till topping. En halv paprika, en trött morot, en skvätt crème fraiche eller några skivor kall potatis – allt går att använda. Det är just den där “jag tog vad jag hade och det blev toppen”-mentaliteten som gör hemmagjord pizza charmig.

Titta in i kylskåpet när du ska laga pizza. Där finns säkert bra saker

Alla kulturer har troligen en form av mat som passar strålande för att samla upp rester som finns och lägga på. Här i Sverige kanske vi skulle göra en pytt i panna där vi lagt till något. Engelsmännen som älskar paj kan stoppa i resterna i en sådan. För en italienare är det då istället pizzabrödet som kan användas som grund för att samla rester.

Detta nu då om de inte är för inne på att pizzor måste vara exakt X och inget annat, då kanske de lägger sakerna i en gryta istället som också är ett sätt att ta vara på överblivna saker. Poängen är iaf att förr i tiden kunde man inte slösa med maten så den behövdes ätas upp på något vis.

För en sak man ska komma ihåg är att dyraste maten är den man aldrig ens äter utan slänger. Visst ett påstående som inte är helt sant då man kan äta makaroner hela tiden och slänga mycket sådan och fortfarande få det billigare än man äter oxfilé. Men principen är att slänga mat bara är ett slöseri med pengar.

Håller sig sakerna inte i kylen länge så går de allra flesta saker att frysa in. Detta antingen i sin nuvarande form eller att man få tillaga dem innan.


Kryddor och detaljer som gör skillnaden

Kryddor är det enklaste sättet att lyfta en pizza utan att spendera en krona extra. Det är små saker som ofta gör störst skillnad – och just när man lagar billigare pizza blir kryddningen ännu viktigare.

Torkad oregano är nästan obligatorisk, men glöm inte att det finns fler smaker som trivs i ugnen. En nypa basilika eller timjan kan ge en rundare ton, och lite chiliflakes eller svartpeppar väcker liv i även den enklaste tomatsås. Vill du ha lite djupare smak? Strö över en nypa paprikapulver eller vitlökspulver på osten innan gräddning. Det ger fin färg och doft, utan att ta över.

Efter gräddning är rätt tid för de fräscha smakerna. Några blad färsk basilika, lite hackad persilja eller en skvätt olivolja direkt på den varma pizzan får den att dofta nybakat på riktigt. Och om du vill ha en friskare touch: pressa över några droppar citron – det gör underverk för balansen, särskilt om pizzan är lite fet eller ostig.

Kostnad för kryddor

Kryddor kan verka dyra då kilopriset för dem ofta är extremt högt. Men då ska man komma ihåg att det inte går åt mycket varje gång vilket gör att priset per användning inte blir hört. Sen när man köper kryddor kan man också tänka till lite.

Odla din enga basilika
Odla din enga basilika

Tar vi oregano som exempel och min lokala ICA Maxi så kostar en burka med 5 gram oregano från Santa Maria 5 100 kr/kg. Köper du deras större burk på 30 g får du betala 2 832 kr/kg. Där har du redan en halvering i kilopris men det går att göra det bättre än så. Köper du deras kartong med 65 gram betalar du 922 kr/kg. Det är t o m så att det är billigare att köpa en stor kartong med 65 g än vad det är att köpa burken med 30 gram och det skiljer inte lite heller. 60 kr mot 85 kr.

Sen kan det tyckas vara lite mycket med 65 gram med oregano och då kan man tänka på två saker. Dels håller sig torkade kryddor i princip hur länge som helst, de kanske tappar lite smak men inte mer. Men vi har även ett alternativ till som jag inte har tagit upp.

Det är att köpa mindre påsar med krydda från ett lågprismärke. ICA har sitt ICA Basic och andra kedjor har andra liknande. Idag kan man köpa 15 gram i en plastpåse för 17 kr vilket ger ett kilopris på¨1 130 kr. Det är lite högre än vad Santa Maria tar för sin stora kartong, men fördelen är att du inte behver köpa så mycket.

Jämför man med burken på 5 gram som kostade över 5 000 kr per kilo är det alltså extremt mycket billigare. Du får tre gånger så mycket oregano i plast för 8,55 kr lägre pris.

Tipset är därför att antingen använda en gammal burk med krydda och fylla på den eller skaffa någon billiga burkar att ha de kryddorna du använder mycket.

Färska kryddor

Det är ofta trevligt med färska kryddor och t ex pizza älskar ju basilika. Att köpa färska kryddor är inte det billigaste men kanske kan vara värt det iaf.

Men en väg att gå är att odla själv. Basilika t ex går mycket bra att odla själv och priset blir då helt annorlunda. Är du bra på att odla kommer du få mer basilika än vad du kan göra av med.


Billig behöver inte betyda tråkig

Det är lätt att tro att god pizza kräver dyra råvaror, men sanningen är att det ofta handlar om tid, nyfikenhet och lite fantasi. De bästa pizzorna växer nästan alltid fram ur just de där stunderna när man “bara tar det som finns hemma”. Ett halvt paket ost, en glömd bit kål, några skivor potatis – plötsligt har du något som känns både hemlagat och värt att bjuda på.

Pizza är egentligen den mest demokratiska rätten som finns. Den bryr sig inte om budget, bara om balans. Du kan använda de billigaste ingredienserna och ändå få något fantastiskt, så länge du tänker lite på kontraster – sött mot salt, krispigt mot krämigt, varmt mot friskt.

Du kan tänka på att din tid och fantasi inte kostar några pengar alls. Lägger du ner gott om energi på att göra din pizza så kommer du att få ett bra resultat även om den var billig att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen