Pinsa – en luftig och lyxig pizzavariant

Pinsa har verkligen blivit poppis i Sverige på senare år. Man kan köpa färdiga pinsabottnar i alla vanliga matbutiker och alla de olika kedjorna har sina egna. Det är en tjockare, fluffigare och lite mer smakrik botten än vanlig pizza, som känns lyxig på något vis.

Den som normalt inte vill servera pizza för att det känns lite simpelt eller som snabbmat, kan kanske tänka sig att bjuda på pinsa. Just eftersom den känns som något finare och mer speciellt. Och på ett vis är den det också! Det blir en annan känsla med pinsa, det tycker jag också.

Har du inte provat pinsa ännu rekommenderar jag att du gör det snart. Det är väldigt enkelt med de färdiga bottnarna som finns att köpa. De är goda och kräver inte många minuter i ugnen!

Vad är egentligen pinsa?

Pinsa är också från Italien, och en ganska modern och ny variant av pizza som verkligen har slagit igenom och troligen är här för att stanna. Den har rötter i Rom och bakas på en deg som påminner mer om focaccia än om den klassiska pizzabotten.

Resultatet blir en luftig, lite mer rustik brödbas med krispig utsida och mjukt inre. Traditionellt görs degen på en blandning av vetemjöl, ris- och sojamjöl (eller kikärtsmjöl), vilket ger den sin speciella karaktär, fylliga smak och som gör att den ofta känns lättare att äta än en vanlig pizza.

Skillnaden mellan pinsa och pizza

Det är lätt att tro att pinsa bara är ett annat ord för pizza, men det finns några tydliga skillnader:

  • Formen: Pinsa bakas nästan alltid oval eller rektangulär, medan pizzan oftast är rund.
  • Degen: Längre jäsningstid (ibland upp till 72 timmar) och en annan mjölblandning gör pinsan lättare, luftigare och lite mer lättsmält.
  • Texturen: Pinsabotten har en lite annan feeling än vanlig pizza. Som sagt påminner den mer om focaccia. Den är tjockare och har en krispig kant, men ett fluffigt och luftigt inre.

Kort sagt – pizza är lite snabbare och mer traditionell, medan pinsa känns som ett lite lyxigare och fylligare alternativ. När det gäller pizza så är botten givetvis viktig, då den kan vara god eller mindre god och med bättre eller sämre konsistens. MEN samtidigt är den mer diskret och inte så smakrik. Den är där för att bära upp det som är på, utan att ta över smakmässigt.

För pinsa är det inte riktigt så. Där är brödet en viktigare komponent. Botten har mer smak, mer textur och den där härliga luftigheten, som gör att botten i sig är en större del av smakupplevelsen. Kanske lite mer för brödälskaren helt enkelt.

Pinsa med burrata

Varför är pinsa ett så bra alternativ till pizza?

För min del tycker jag att pinsa har flera intressanta fördelar. För det första är en pinsabotten i sig mer smakrik och en roligare upplevelse än en pizzabotten. Det är mer smak, mer textur, mer lätthet och fluffighet. Så den passar väldigt bra till att göra lite mer genomtänkta recept när det gäller toppings!

Pinsa är inte något man använder om man bara vill slänga på lite färdigstrimlad skinka och ananas, utan man vill göra något lite lyxigare. Burrata, nduja och honung kanske? Ja det finns många alternativ men ofta vill man göra något lite mer lyxigt, lite fräschare och roligare. Det känns alltså som något lite roligare att bjuda på eller att göra till sig själv. Något utöver det vanliga

Samtidigt är det inte svårt, jobbigt eller tidskrävande att fixa till en pinsa! Om man köper en färdig pinsabotten (som jag tycker är goda i de allra flesta fall), så har du inte mer än 15 minuters jobb totalt innan maten är klar. Pinsan ska inte vara inne länge i ugnen. Den är redan delvis färdiggräddad och ska bara få de där sista fem minuterna.

Det enda du behöver göra är att välja ut dina toppings, lägga på och tjoffa in i ugnen en stund. Om man jämför med att köpa färdig pizzadeg så tar det nog kortare tid att göra pinsa än en pizza faktiskt. Men då tycker jag att färdig pizzadeg är ganska tråkig och inte supergod många gånger medan färdiga pinsabottnar faktiskt är riktigt goda!

Egen pinsabotten eller köpa färdig?

Färdig pinsabotten finns i de flesta mataffärer

Många butiker säljer numera färdiga pinsabottnar och till ett hyfsat pris. De är inte superbilliga, det ska jag säga, men det är värt pengarna om man köper lite lagom ofta. Priser ändras hela tiden och skiljer sig från olika butiker men man kan få en pinsabotten på 230 gram för mellan 29 och 39 kr som det är idag. Då är de billigare ICA:s eller Willys egna, jämfört med t ex Zeta som är lite dyrare.

Den absolut största fördelen är såklart att det går snabbt med en färdig pinsabotten vs att göra egen. Du tar fram botten ur förpackningen, lägger på dina ingredienser och skjutsar in den i ugnen i ungefär 5-6 minuter. Perfekt när man vill ha något gott utan att behöva planera sitt ätande tre dagar i förväg eller krångla med att få till en bra deg.

En annan fördel är då att man slipper det här med att baka. Om man inte gillar att baka eller tycker att man är dålig. Då kan det vara skönt att veta att det finns färdig pinsabotten att köpa. Som jag sa tidigare kan jag tycka att vanlig pizzadeg som man köper ofta är klart sämre än hemmagjord deg, och att den inte är lika god på långa vägar.

Men för pinsa tycker jag inte att det är så. Pinsabottnarna är goda och jag har aldrig känt mig besviken på dem, vare sig smakmässigt eller i konsistensen. Därför känner jag mig inte orolig för att köpa en botten eller känner det där direkta behovet av att göra en egen deg.

Om du gillar att baka bröd – gör en egen pinsadeg

Givetvis är det så som man brukar säga: I de flesta fall blir det godare att baka / laga något själv än att köpa färdigt. Färskt hembakat bröd är ju godare än bröd man köper i affären t ex. Så om du gillar att baka bröd är det verkligen värt att testa att göra egen.

En långjäst pinsadeg utvecklar smaker på ett helt annat sätt, och den där doften i köket när den gräddas… ja, det är svårslaget. Det är något speciellt med att baka själv, vare sig det handlar om att baka bröd eller någon kaka. Bara det här att degen / botten är helt nygjord och nygräddad höjer det till en lite högre nivå, som är svårt att nå med sådant man köper färdigt i affären.

Jag skulle säga: Gör egen pinsadeg när du har tid och ork för det. Det är värt att testa och att lägga tiden, när du vill ha det där riktigt perfekta resultatet!

Resten av tiden kan du köpa en färdig botten utan att behöva känna dig besviken över smak och känsla. De färdiga bottnarna är goda och funkar fint för alla de gånger som du är sugen på pinsa, fast inte har tid eller lust att köra all in. Båda varianterna har sin charm och är bra alternativ till pizza.

Tips för en lyckad pinsa

  • Hög temperatur i ugnen: precis som pizza gillar pinsa riktigt varm ugn. 250-300 grader minst.
  • Olivolja på pinsabotten: Detta gäller både om du gör en egen deg och om du köper en färdig. Ringla på olivolja först av allt när du ska köra botten i ugnen. Det ger en god smak i sig men också och lite extra krisp på ytan. Det kan även göra pinsan mindre torr.
  • Knåda / kavla inte degen: Luftighet är viktigt för pinsa. Så man vill bevara luften inne i degen om man gör en egen. Försök att bara vända / vika ihop degen för att inte pressa ut onödigt mycket luft och för att bevara glutentrådarna som bildas under lång jäsning.
  • Kladdigare deg: Pinsadegen är allmänt ofta lite kladdigare än en vanlig pizzadeg och det ska man vara medveten om. Försök inte få bort kladdigheten utan låta den vara och jobba med den istället. Det kan krävas lite extra mjöl på bänken för att den inte ska fastna. Du kan använda rismjöl till detta t ex.
  • Pinsa passar med lyxiga pålägg: Det känns som att en pinsabotten liksom förtjänar lite lyxiga toppings. Som att det passar med spännande smakkombinationer och lite finare råvaror. Så försök inte göra en helt vanlig pizza med fluffig botten här utan gå hela vägen och gör något riktigt speciellt!

Olika typer av pålägg – Pinsa funkar till mycket

En av de roligare sakerna med pinsa är att den funkar lika bra med klassiska, salta pålägg (skinka, salami, stekt grönkål, bacon och allt vad det kan vara) som med söta varianter. Pinsa funkar också extremt bra med vita såser och varianter utan tomatsås – som burrata, creme fraiche, mjukost och andra röror.

Kanske är det för att pinsan har en mer mustig och rustik smak eller för att man oftast har en god olivolja till. Eller för att den är så fluffig att den känns som en annan typ av bröd helt enkelt. Något är det som gör pinsa väldigt flexibelt i sin smakprofil, och som gör att väldigt många recept blir goda.

Det är nästan som att pinsan själv bjuder in till att experimentera lite mer än en traditionell pizza.

Söt pinsa - Jordgubbar, blåbär och choklad - Gott med glass!

Receptidéer – några enkla förslag på goda pinsarecept

Några varianter av salta pinsor / matpinsa

  • Pinsa bianca: Creme fraiche, mozzarella, rökt lax och dill.
  • Romersk klassiker: Tomatsås, mozzarella, guanciale (eller pancetta) och pecorino.
  • Getost & honung: Mozzarella, getost, valnötter och en liten ringlad honung ovanpå.
  • Lufttorkad skinka: Prosciutto, burrata och ruccola – en riktig klassiker.
  • Grönkålen får skina: Creme fraiche, stekt grönkål, vitlök
  • Lite sting: Burrata, nduja (het/kryddig bredbar salami), soltorkade tomater.

Några varianter av söta pinsor / efterrättspinsa

  • Choklad & bär: Mörk chokladsås, skivade jordgubbar, blåbär och lite mynta.
  • Kanelbulle-pinsa: Mascarpone, kanel, socker och en liten klick vaniljglass vid servering.
  • Tiramisu-inspirerad: Mascarponekräm, kakao och lite espresso ringlad ovanpå.
  • Klassiker med Nutella: Nutella, färska jordgubbar och lite florsocker – perfekt efter maten. Kanske lite glass till!

Man kan egentligen hitta på vad som helst. De flesta lite mer spännande och lyxiga kombinationer som funkar på vanlig pizza går att överföra till pinsa också. Har man inga egna idéer kan man givetvis kolla in recept och förslag på pålägg. Vi har och kommer få fler och fler goda recept både på vanlig pizza och på pinsa, så titta in och se vad du kan hitta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen