Go Back

Pizza med lufttorkad skinka (prosciutto), rucola och crema di balsamico

Recept av: Fredrik
Detta är en ganska elegant och vuxen pizza som kombinerar den salta och goda smaken från lufttorkad skinka med den friska och nötiga smaken från rucola och slutligen, som pricken över i, en god crema di balsamico som balanserar ut det hela med lite syra och sötma. Enkel att göra men ser lyxig ut. Perfekt att bjuda på när du har gäster.
Pizza med lufttorkad skinka, rucola och crema di balsamico
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Jästid för deg 2 timmar 20 minuter
Total tid 2 timmar 40 minuter
Måltid Förrätt, Huvudrätt, Smårätter, Tilltugg
Kök Italienskt
Portioner 1 pizza

Ingredienser

Pizzadeg 4 pizzor (jäsning 2 timmar)

  • 9-10 dl Vetemjöl gärna t ex Tipo 00 - Man kan använda vilket vetemjöl som helst i princip, men vissa sorter sägs passa bättre till pizzabak. Tipo 00 är ett mjöl som räknas som extra bra för pizzor, men du kan även använda vanligt vetemjöl eller en blandning. Tänk på att olika mjölsorter kan kräva lite olika mängd mjöl för att uppnå samma konsistens!
  • 4 dl Vatten - Använd kallt vatten, ej iskallt
  • 25 g Färsk jäst - Eller motsvarande mängd torrjäst vilket brukar vara 12-14 gram = 50 gram färsk, så i detta fall skulle det då bli ca 7 g torrjäst.
  • 5 msk Olivolja - Går även att använda rapsolja eller liknande men jag tycker olivolja ger lite godare smak.
  • 2 tsk Salt
  • 1 tsk Socker

Pizzasås

  • 200 g Finkrossade tomater - Använd vilket märke du vill. Vissa tycker att finare märken som Mutti är bättre men för min del tycker jag att det funkar med t ex Ica osv också!
  • 2 msk Ketchup
  • 1 msk Olivolja
  • Salt
  • Basilika
  • Oregano
  • Svartpeppar

Pizzatoppings

  • 60 gram Lufttorkad skinka (prosciutto) - Det finns lite olika varianter du kan välja på. Jamon Iberico är en god variant från Spanien. Parmaskinka / Prosciutto från Italien eller vad du nu har för favorit. Denna typ av skinka är smakrik med mycket sälta.
  • 40 gram Rucola - Jag tycker om när man har på mycket Rucola på pizzan. För det är mycket fett och mycket sälta i pizzan från ost och skinka osv och då är det trevligt att balansera upp med mycket av den friska rucolan. Du kan givetvis ha lite mindre om du vill!
  • 80 gram Mozzarella - Vill du vara lite extra fin kan du använda Buffelmozzarella, annars kan du ta vilken som helst i princip.
  • 1 dl Parmesan riven - Riv själv eller använd färdigriven.
  • 1 msk Crema di Balsamico - Om du inte vet vad detta är så kan man kort säga att det är en tjockflytande kräm av balsamvinäger. Den är lite mer kompakt och smakerna mer koncentrerade, med god syrlighet och sötma. Finns från t ex Zeta men även Ica:s egna!

Instruktioner
 

Pizzadeg

  • Börja med att baka pizzadegen! Den deg vi har använt kräver att man börjar i tid, då den ska jäsa i ca 2 timmar till att börja med och sedan ytterligare ca 15-20 min när degen är uppdelad i portioner.
  • Blanda ner olivoljan i vattnet och blanda sedan ut jästen i vattnet, så att den löser upp sig. Tillsätt sedan salt och socker rör runt tills det är väl blandat.
  • Blanda i mjölet och rör om / arbeta degen ordentligt. Gärna 7-10 minuter. Degen ska vara lätt kladdig men släppa från kanterna på bunken. Om den är för blöt, addera helt enkelt lite extra mjöl.
  • Låt degen jäsa i en bunke med lock / plastfolie i två timmar. Lägg med fördel lite olivolja i botten på bunken, så kommer degen enklare kunna svälla. När degen har jäst klart delar du upp den i fyra bitar (varje bit räcker till en pizza) och gör dem till bollar. Låt dem sedan jäsa separat under en bakduk i ytterligare 20 minuter.

Pizzasås

  • Häll de finkrossade tomaterna i en kastrull. Sätt den på låg värme, så att den så sakta kommer börja puttra.
  • Häll i olivoljan och ketchupen och blanda runt. Krydda sedan upp såsen med de olika kryddorna – salt, peppar, basilika, oregano. Låt puttra i fem minuter och rör runt lite.

Pizzan / Toppings

  • Sätt på ugnen på 250 grader. Det är bra att köra riktigt varmt då det kan hjälpa till att göra pizzan krispigare. Om du har en pizzasten eller pizzastål etc ska dessa vara inne i ugnen från början, för att få en bättre botten!. Även en vanlig plåt kan funka! Det går även att bara sätta in pizzan direkt tillsammans med en kall plåt.
  • Baka ut din pizza till önskvärd storlek. Undvik gärna att kavla degen då man kavlar ut luften ur den och det gör det mycket svårare för degen att resa sig. Du får då inte samma höga fina kanter och allmänt plattare pizzabotten.
  • Om du använder en pizzaspade eller liknande, kom då ihåg att mjöla ordentligt under pizzan. Annars är risken att den fastnar på spaden och inte vill glida av när du ska få in den på pizzasten / plåt i ugnen.
  • Ta en sked med pizzasås och bred ut den över pizzan. Det funkar oftast väldigt bra att börja från mitten och göra cirkulära rörelser som rör sig mer och mer ut mot kanterna. Du kan behöva några skedar sås. Det ska inte vara ett tjockt lager men allt ska vara ordentligt täckt.
  • Man kan här välja om man vill förgrädda pizzan med tomatsås eller om man skippar det. Om du har många pålägg och sådant som släpper mycket vätska är det en bra idé. I detta fall kan man hoppa över att förgrädda då vi bara ska ha på skinkan. Resten läggs på efter pizzan kommit ut från ugnen.
  • Ta fram din mozzarella och lägg den så att den får rinna av en stund. Då slipper du få lika mycket vätska som kommer fram på pizzan och gör den blöt och mjuk. När den har fått rinna av, lägg ut mozzarellabitar jämnt fördelat över pizzan.
  • Häll på den rivna parmesanosten jämnt över hela pizzan.
  • Lägg på den lufttorkade skinkan. Du kan dela den i bitar eller lägga på hela skivor som täcker pizzan, lite beroende var du föredrar. Jag brukar vilja täcka pizzan så bra det går, så man får skinka i nästan varje tugga. Den snabbaste metoden är att lägga ut skivorna tvärs över hela pizzan, även om det kan finnas andra metoder som gör det snyggare.
  • Nu ska pizzan in i ugnen. Om du har en pizzasten eller pizzastål så låter du den glida av från pizzaspaden och ner på det varma underlaget. Grädda pizzan i ca 5-7 minuter på högsta värmen.
  • När pizzan ser ut att vara klar - fått bra gyllene färg och kanten har rest sig och blivit fin, så är det dags att ta ut pizzan.
  • När pizzan är klar lägger du på din Rucola. Sprid ut den över hela pizzan på ett trevligt sätt.
  • Ringla sedan över Crema di Balsamico. Om du gillar det mycket kan du vara lite mer generös, annars kan du vara lite mer sparsam. Det bidrar i vilket fall med bra syrlighet och sötma som behövs + gör pizzan klart snyggare!

Utrustning

  • Ugn - En pizzaugn av något slag kan givetvis vara trevligt, men det funkar med en vanlig ugn!
  • Pizzaspade - Inget måste men smidigt om man vill slänga in pizzan på en plåt, pizzasten eller pizzastål i ugnen, som redan är uppvärmt. Det ger pizzan en bättre och krispigare botten.
  • Bunke för jäsning - Det finns många trevliga jäsbunkar men det funkar med vilken bunke som helst av lagom storlek.
  • Rivjärn - För att riva parmesanost, om du inte har köpt färdigriven. Brukar själv använda ett cestjärn eller liknande typ av rivjärn istället för ett vanligt, då jag tycker det ger bättre kontroll och lite finare rivet!
  • Hushållsassistent - Väldigt bra hjälpmedel för att göra pizzadegen, så att man slipper blanda ihop sakerna för hand samt knåda degen. MEN, det går givetvis att göra för hand också. Assistenten är dock väldigt smidig och om man bakar mycket rekommenderar jag verkligen att man skaffar en!

Övrigt

En pizza som ser lite lyxig ut och som smakar lyxigt, men som ändå är väldigt lätt att få till. Du har bara på skinkan i förväg. De andra ingredienserna läggs på efter att pizzan har gräddats färdigt och kommit ut ur ugnen.
Fin balans mellan skinkas sälta, rucolans runda nötiga och lite friska smak samt sötman och syrligheten från crema di balsamico. Rustikt men också lite elegant på samma gång.
Detta är ett bra recept för pizza som du kan ha som förrätt / tilltugg / snittar eller liknande. 
QR Code linking back to recipe