En fräsch och smakrik variant av klassikern! Denna pizza bygger på en traditionell Margherita med krämig mozzarella och tomatsås i grunden. Efter gräddning toppas den med ugnsbakade småtomater som ger sötma och saftighet, samt en klick pesto för en örtig och aromatisk finish. En perfekt balans mellan det klassiska och det moderna – enkel att göra, men full av smak.
1kgVetemjöl Tipo 00 - Man kan använda vilket vetemjöl som helst i princip men vissa sorter sägs passa bättre till pizzabak. Tipo 00 är ett mjöl som räknas som extra bra för pizzor men du kan även använda vanligt vetemjöl eller en blandning. Tänk på att olika mjölsorter kan kräva lite olika mängd mjöl för att uppnå samma konsistens!
6dlVatten - Rumstemperatur
2gFärsk jäst
30gHavssalt - Du kan använda vanligt salt men då behöver du ungefär hälften i mängd.
Pizzasås
1burk Hela tomater - Gärna t ex San Marzano
3gSalt
5-6bladFärsk basilika
Pizzatoppings
75gMozzarella - Gärna Fior di latte Mozzarella
5-6stSmå tomater - T ex körsbärstomater eller Romantica
2-3mskGrön pesto
Olivolja
Instruktioner
Göra degen
Häll upp 6 dl vatten i din bunke tillsammans med saltet. Låt saltet lösas upp i vattnet.
Tillsätt ungefär 100 g av mjölet och rör ut det i det salta vattnet.
Tillsätt jästen i blandningen. Rör om tills dess att jästen har löst upp sig ordentligt.
Tillsätt resten av mjölet gradvis. Använder du inte en maskin utan knådar för hand får du nu lägga ut degen på bänken och bearbeta den för hand. Exakt hur mycket mjöl som går åt kan variera och du får känna av när det känns lagom. Degen ska vara mjuk och elastisk när den är klar utan att vara alldeles för klibbig
När degen känns bra täcker du den med plast eller lock och låter den stå i rumstemperatur i 18 h.
Efter 18 h ska din deg ha jäst till sig fint och blivit minst dubbel i storlek
Dela upp degen + andra jäsningen
Dela upp degen i bitar på ca 250 – 300 g beroende på hur stora pizzor du vill ha. Låt dem jäsa 6 h till.
Pizzasås
Krossa tomaterna i en skål med händerna. Kan använda hjälpmedel till detta men blir resultat med händerna.
Dela basilikabladen i lite mindre delar och tillsätt dem tillsammans med saltet.
Rör ihop såsen och låt den vila.
Går att äta direkt men såsen blir ännu bättre om den är gjord dagen innan.
Pizzan / Toppings
Sätt ugnen på högst möjliga värme. Har du ett pizzastål eller sten sätter du in dem direkt när du sätter på ugnen. Dessa ska gärna ligga inne 45 min minst för att bli riktigt varma.
Baka ut pizzan till önskad storlek på en lätt mjölad yta. Gör detta med händerna genom att trycka ut pizzan från en kant till en annan. Använd inte kavel då luften då försvinner från degen.
Lägg på ett tunt lager med tomatsås.
Lägg på mozzarellan och delade tomater efter detta.
För över pizzan till ugnen
Baktid styrs av värmen i ugnen. En pizzaugn som kan nå 400 grader eller mer bakar en pizza på ca 90 sekunder. En vanlig hushållsugn som når 275 grader tar några minuter.
Om ugnen inte värmen jämt så rotera pizzan halvvägs för att få jämnare färg.
Pizzan är klar när osten smält och brödet har fått färg.
Ta ut pizzan och lägg på några klickar med pesto och ringla lite olivolja över pizzan.
Utrustning
1 Hushållsassistent - Inget måste på något vis men det underlättar mycket med att blanda ihop ingredienser och att bearbeta degen på ett bra vis. Det blir mindre kladd och snabbare klart helt enkelt. Om du bakar mycket är detta allmänt ett fantastiskt tips!
1 jäsbunke - Du kan jäsa din deg i valfri större bunke. Den kan med fördel ha lock, så slipper du slänga på plastfolie eller liknande.
6 Jäsburkar - Det finns många bra jäsburkar / jäskrukor osv att köpa men det funkar med vilken vilken mindre bunke som helst egentligen.
1 degskrapa - Ett smidigt verktyg om du vill dela upp din deg eller få loss en klibbig deg från underlaget. Det går att göra på andra vis också men jag tycker att det är värt att ha en degskrapa om man lagar många pizzor eller bakar.
1 Pizzaspade - När du ska grädda din pizza är det väldigt bra med en pizzaspade. Detta åtminstone om du tänkt använda ett pizzastål, pizzasten eller förvärmd plåt, för då ska du få in din ogräddade pizza in i ugnen på något vis. Du kan ha en spade i trä eller metall och bägge funkar fint!
1 Pizzastål / Pizzasten - Inte ett måste men resultatet för din pizza blir bättre om du har en varm yta att lägga den på.
Övrigt
Detta är en enkel och smakrik variant på den klassiska Margheritan – perfekt för dig som gillar tomater och pesto. Genom att lägga till små ugnsrostade tomater får du en extra sötma och saftighet, medan peston som ringlas över efter gräddning ger en härligt örtig smak och fräsch färg.Den här pizzan passar extra bra när du vill ha något som känns lite lyxigare utan att det kräver mer arbete. Du utgår helt enkelt från din vanliga Margherita, men med ett par enkla tillägg får du en ny favorit som både ser snygg ut och smakar fantastiskt.